Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Festival Cestou necestou navštívi 11 miest

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Okrem cestovateľských zážitkov môžu návštevníci festivalu získať praktické rady, vyriešia dilemu, ako sa zdravo stravovať na cestách, či ako sa čo najúspornejšie zbaliť.


Žilina 18. októbra (TASR) – Príbehy cestovateľov a dobrodruhov na cestách po svete predstavuje festival Cestou necestou, ktorý sa začal dnes v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie. Do 28. novembra navštívi 11 slovenských miest a ponúkne okolo 100 cestovateľských prezentácií.

"Vypočujeme si príbehy, ako to vyzerá, keď sa deväť ľudí zavrie do jednej Avie a križujú s ňou Južnú Ameriku. Ako sa bicykluje v Pakistane, ako vyzerá netradičná svadobná cesta na Sibír či aký je život dobrovoľníka v pralese na Sumatre," povedal predseda občianskeho združenia Cestou necestou a zakladateľ festivalu Michal Knitl.

Ženy - cestovateľky podľa neho porozprávajú, ako sa im cestuje v Iráne, Bangladéši či na sólo ceste naprieč Južnou Amerikou. "Na svoje si prídu aj tí, ktorí majú záujem o prednášky digitálnych nomádov, ktorým sa podarilo skĺbiť cestovanie s prácou a plnením pracovných termínov. Orientálny horúci Omán vystrieda studený Island, ďaleké Tichomorie zase turistika u susedov v Poľsku," podotkol Knitl.

Doplnil, že okrem cestovateľských zážitkov môžu návštevníci festivalu získať praktické rady, vyriešia dilemu, ako sa zdravo stravovať na cestách, ako sa čo najúspornejšie zbaliť či ako po absolvovaní cesty o nej napísať článok do časopisov. "Súčasťou bratislavského cyklu prednášok bude film Živá rieka o nespútanej sile vody rieky Belá, jednej z posledných divokých riek strednej Európy alebo vystúpenie tanečníkov z indonézskeho veľvyslanectva," dodal zakladateľ festivalu Cestou necestou.