Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Sudca okresného súdu v Žiline rozhodne o väzbe tureckých prevádzačov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Akcia, pri ktorej zadržali 78 migrantov v Žiline, vychádzala z informácií z medzinárodnej spolupráce a Slovensko nasadilo pri nej jednotku pre odhaľovanie nelegálnej migrácie.

Žilina 16. novembra (TASR) - Prokurátor Okresnej prokuratúry (OP) Žilina podal návrh na väzbu dvoch občanov Turecka obvinených zo zločinu prevádzačstva. O ich väzbe rozhodne vo štvrtok sudca pre prípravné konanie Okresného súdu (OS) Žilina. TASR o tom informoval hovorca Krajskej prokuratúry (KP) Žilina Milan Cisarik.

Akcia, pri ktorej zadržali 78 migrantov v Žiline, vychádzala z informácií z medzinárodnej spolupráce a Slovensko nasadilo pri nej jednotku pre odhaľovanie nelegálnej migrácie. Polícia naďalej pátra po samotných organizátoroch pašovania.

V utorok (14.11.) o 00.30 h policajti v mestskej časti Budatín na Námestí hrdinov v smere do Žiliny zastavili dve za sebou idúce nákladné vozidlá. Vodičov z Turecka vyzvali, aby otvorili prívesy, zároveň prizvali aj kolegov z finančnej správy, keďže kamióny boli zaplombované. Po otvorení zistili, že okrem tovaru sa vo vozidlách vezie aj 78 mužov, žien a detí irackej, iránskej a sýrskej národnosti. Podľa prvotných informácií mali byť cudzinci naložení v Rumunsku a ich cesta mala viesť cez Maďarsko a Slovensko do Nemecka.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) na tlačovej konferencii v stredu (15.11.) uviedol, že 78 nelegálnych migrantov, medzi ktorými je 22 detí, 31 žien a 25 mužov, zo Slovenska pravdepodobne vyhostia. "Predpokladám, že budú postupne títo ľudia vydávaní späť, či už do krajiny svojho pôvodu, alebo do krajiny, ktorá ich ako prvá registrovala. V zmysle dublinských nariadení to bude v tomto prípade predovšetkým Rumunsko," povedal minister.