Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Na Žitnoostrovskom maratóne očakávajú stovky bežcov

Ilustračná foto Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Každý účastník dostane darčekový balík a po skončení pretekov medailu a diplom na pamiatku.

Dunajská Streda 13. septembra (TASR) - Na nultý ročník Žitnoostrovského maratónu, ktorý sa bude konať v sobotu v Dunajskej Strede očakávajú organizátori stovky bežcov a na jeho sprievodný program, Dožinkový festival, tisíce návštevníkov. Informovala o tom TASR Lívia Bódis z Občianskeho združenia Pro Regio Danubia.

"Právom môžeme byť hrdý na úspešných bežcov nášho regiónu. Vyzdvihol by som nedávno zosnulého Mihálya Roszinszkého, prvého dunajskostredského bežca maratónu alebo Sándora Bögiho, 62-ročného ultramaratonistu, ktorý zdolal neuveriteľných 245,3 km v gréckom Spartathlone," povedal TASR gestor podujatia poslanec NR SR József Nagy s tým, že Žitnoostrovský maratón bude zaujímavou športovou udalosťou. K štartu sa postaví pelotón a to nielen kvôli cennej odmene. Dodal, že sa im podarilo osloviť veľa začínajúcich bežcov a zapojiť celé rodiny do štvorkilometrového minimaratónu.

Podľa jeho ďalších slov Žitnoostrovského maratónu sa zúčastní aj s rodinou. "Okrem nás sa iste nájde veľa bežcov, ktorí hravo zvládnu päť-šesť kilometrov a doteraz sa nezúčastnili žiadnych pretekov. Možno si mysleli, že každý je lepší, než oni. Práve takýchto milovníkov behu chcem osloviť," zdôraznil. Pripomenul, že je to športová udalosť pre masy, kde je prioritou zážitok z masového športu a nie dosiahnuté poradie.

Súťaž sa koná v troch kategóriách: 21, 10,5 a 3,2 km. Začiatok podujatia je o 10.00 h. Ako organizátori prezradili, každý účastník dostane darčekový balík a po skončení pretekov medailu a diplom na pamiatku. "Určite bude veľa takých, ktorí časť trate prejdú peši, iní budú behať v tempe svojich detí, a možno prídu aj s detskými kočíkmi," povedal.

Vďaka sponzorom je registračný poplatok iba jedno euro a pre školské skupiny zadarmo. "Vo všetkých troch kategóriách sú ceny: domáce kino, fotoaparát a ponorný mixér. Zvlášť oceníme najväčšiu rodinu, najstaršieho ako aj najmladšieho účastníka," priblížil gestor podujatia. Netajil sa tým, že v prvom rade sa usilujú o vytvorenie tradície zorganizovať podujatie, ktoré spojí milovníkov športu nezávisle na dosiahnutom výsledku. "Všetko sa snažíme zabezpečiť na profesionálnej úrovni. Pretekári dostanú mikročipové merače času. Počas behu a po pretekoch zabezpečíme občerstvenie a na mieste bude aj zdravotnícka služba," pokračoval.

Bežcov, zvedavcov, fanúšikov a rodinných príslušníkov čakajú zaujímavé programy na sprievodnom Dožinkovom festivale, ako napríklad koncert maďarskej skupiny R-GO a maďarského Megastaru Andrása Kállay Saunders.