Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na tratiach v Bratislavskom kraji dochádza k viacerým zmenám

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Medzi Bratislavou a Trnavou premáva nový regionálny expres REX 1737.

Bratislava 10. decembra (TASR) – Nielen zrýchlenie cesty vlakom z Bratislavy do Košíc či predĺženie prestupného času na medzinárodné vlaky na Hlavnej stanici, ale taktiež obnova vlakovej linky, zvýšenie počtu vlakov a zavedenie nového expresu. Aj to sú zmeny, ktoré od nedele zavádzajú železnice na území Bratislavského kraja. TASR o tom informoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč.

Do integrovaného dopravného systému (IDS) pribudlo 14 nových vlakov, a to na trati Bratislava – Malacky a Bratislava-Petržalka – Rajka – Hegyeshalom. Na druhej spomínanej linke je zároveň obnovená osobná doprava, a to motorovými vlakmi s kapacitou 62 miest. Počas týždňa bude jazdiť päť vlakov, pričom za istých podmienok je možná aj preprava bicyklov.

V rámci IDS pribudli štyri vlaky na trase Malacky – Bratislava, s odchodom z Malaciek o 08.19, 15.19, 16.19 a 17.19 h. Dva iné vlaky sú však zrušené. Prímestské vlaky v danom úseku premávajú počas dopravnej špičky bezo zmeny, teda približne každých 30 minút. Zachované zostáva tiež priame spojenie z Bratislavy a záhorského regiónu až do Břeclavi.

Medzi Bratislavou a Trnavou premáva nový regionálny expres REX 1737. Z Hlavnej stanice odchádza o 15.52 h, do Trnavy by mal mať príchod 16.27 h. Zvýšiť má kapacitu železničnej dopravy počas popoludňajšej dopravnej špičky na najvyťaženejšom traťovom úseku.

Vlaky z Trnavy do Bratislavy premávajú v rannej dopravnej špičke každých 20 minút, pri striedaní osobných vlakov a regionálnych expresov. Mimo dopravnej špičky je interval medzi vlakmi hodinový. "Celkovo prejde medzi Bratislavou a Trnavou v bežný pracovný deň v oboch smeroch 59 vlakov," doplnil Kováč.

V úseku Bratislava – Senec – Galanta ostáva zachovaná dopravná ponuka vlakov prímestskej dopravy. Počas rannej dopravnej špičky premávajú vlaky naďalej v 20-minútovom intervale a počas popoludňajšej dopravnej špičky v 30-minútovom intervale. "V bežný pracovný deň prejde medzi Sencom a Bratislavou obojsmerne dohromady 48 regionálnych vlakov," podotkol Kováč.

K ďalším výrazným zmenám patrí zároveň zvýšenie rýchlosti diaľkových vlakov medzi Bratislavou a Púchovom na 160 km/h. To sa má prejaviť v skrátení cestovného času do Žiliny o 15 minút a do Košíc o sedem minút. Okrem toho sa zvyšuje prestupný čas na medzinárodné vlaky smerom do Prahy i z českej metropoly. "Na stanici Bratislava hl. st. v smere do Prahy sa prestupný čas z rýchlikov R6XX zo smeru Košice/Žilina na vlaky EuroCity zvýši na 13 minút," dodal Kováč s tým, že rovnaké zvýšenie platí aj pre opačný smer.

V Bratislavskom samosprávnom kraji realizuje ZSSK celkovo 183 prímestských vlakov, zastavuje v 29 staniciach/zastávkach a prevádzkuje dopravu na viac ako 130 km železničných tratí.