Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SLOVENČINA: Jazykové okienko

SLOVENČINA: Kedy vokalizujeme predložky?

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Vokalizáciu uskutočňujeme preto, aby bolo možné predložku a nasledujúce slovo (ľahšie) vysloviť.

Bratislava 4. júna (TASR) - Vokalizácia predložiek znie na prvé počutie ako úplne cudzí jav, no stretávame sa s ním denne. Ide jednoducho o pridávanie samohlásky (vokálu) o alebo u k predložke. Vokalizáciu uskutočňujeme preto, aby bolo možné predložku a nasledujúce slovo (ľahšie) vysloviť.

Neslabičné predložky s, z, v, k vokalizujeme vtedy, keď sa nasledujúce slovo začína na rovnakú či výslovnostne podobnú spoluhlásku ako daná predložka. Alebo ak je rovnaká spoluhláska ako druhá či tretia v slove, ktoré nasleduje po predložke, ktorú vokalizujeme.

Predložku k meníme na ku vtedy, keď sa dané slovo začína na k alebo g: ku káve, ku knihám, ku gymnáziu... Ale tiež vtedy, keď sa slovo začína na skupinu spoluhlások, v rámci ktorej je na druhom alebo treťom mieste spoluhláska k či g – ku škole. Vyslovujeme ju [gu]. Niekedy sa však vokalizuje aj pred inými spoluhláskami. Práve preto, aby bola uľahčená výslovnosť daného slovného spojenia – ku cti. Podľa Slovníka slovenských nárečí sa v rámci niektorých nárečí vokalizuje predložka k častejšie (ku vojsku, ku tomu, ku sviatkom...).

Predložka s sa mení na so napríklad v týchto slovných spojeniach: so zborom, so Silviou, so školou, so žabou... Vyslovuje sa [zo], okrem jediného prípadu – so [so] mnou. Vokalizácia predložky z je uplatnená napríklad tu: zo zeme, zo sna, zo života, zo dňa... Predložku v vokalizujeme napríklad v nasledovných spojeniach: vo vede, vo vode, vo svete, vo štvrtok...

Vokalizujeme napríklad aj predložky pred tvarom osobného zámena ja, ktoré končia na spoluhlásku (bezo mňa, odo mňa, vo mne, ku mne...).

Ako vyzerá vokalizácia v praxi? Základná škola patrí ku gymnáziu. Všetci nemajú rovnaký prístup ku vzdelaniu. Učitelia sa so študentmi ochotne delia o svoje skúsenosti. Išli sme na výlet spolu so školou. Výsledky budú vo štvrtok. Stretli sme sa vo dverách. Reformy v školstve sa nedajú robiť zo dňa na deň. Zo života treba vyťažiť čo najviac. Bezo mňa nemôžete nič urobiť. Je vo mne viac, ako sa na prvý pohľad zdá.

A ako je (alebo nie je) používaná nesprávne? Poďme radšej k tebe. Ideme na zábavu s živou hudbou. V svete je ekonomická kríza. Nemám radosť z života. Vybavíte to cez mňa.