Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

A. Danko: Okruh adresátov rekreačného poukazu sa rozšíri

Na archívnej snímke predseda NR SR Andrej Danko. Foto: TASR - Jakub Kotian

Budú rozšírené účely využitia príspevkov na rekreáciu. Dnes môžete ísť na rekreáciu vy, alebo zaplatiť školský tábor svojich detí, spresnil A. Danko.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Okruh adresátov rekreačného poukazu sa v budúcnosti rozšíri. Bude možné, aby benefit poukazu čerpal nielen zamestnanec, jeho deti, ale aj rodičia zamestnanca, či jeho starí rodičia. Uviedol to v utorok na brífingu predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS), po rokovaní so zástupcami Slovenského živnostenského zväzu (SŽZ). Podľa Danka sa uvažuje aj o tom, že by od daňových povinností bolo možné oslobodiť prevod živnosti na blízku osobu.

"Budú rozšírené účely využitia príspevkov na rekreáciu. Dnes môžete ísť na rekreáciu vy, alebo zaplatiť školský tábor svojich detí. My budeme navrhovať, aby ste rekreačným poukazom mohli urobiť radosť svojim rodičom alebo starým rodičom a zaplatiť im kúpeľný pobyt, napríklad na Vianoce," spresnil návrh Danko. Je presvedčený, že podobne ako 15-percentnú korporátnu daň v parlamente schválilo 130 poslancov, tak aj návrh o rozšírení účelu rekreačného poukazu schváli podobný počet poslancov.

Upozornil zároveň, že mnoho živnostníkov nevie, aké nástroje oslobodené od daní a odvodov môže využívať na poskytovanie benefitov svojich zamestnancov. "My sme 'sedeli' dnes so zástupcami živnostníkov, aby sme pripravili ešte ďalšiu sériu návrhov, ktoré môžu živnostníkom pomôcť. Som pripravený poslaneckým návrhom presadiť to, aby prechod firmy živnostníka na blízkeho príbuzného nebol zdaňovaný a aby bol bezproblémový. Hovoríme ešte o niektorých špecifikáciách v živnostenskom zákone," oznámil predseda NR SR.

"Zhodli sme sa na tom, že sa nemáme za tri roky za čo hanbiť vo vzťahu k živnostníkom. Urobili sme množstvo opatrení, ktoré klasickým živnostníkom uľahčujú život. Štatistiky už v súčasnosti ukazujú, že pokles počtu živnostníkov sa podarilo zastaviť," dodal predseda NR SR s tým, že so SŽZ sa dohodol na zlepšení osvety o využívaní sociálnych nástrojov (benefitov), ktoré môže zamestnanec a živnostník využívať.

Živnostníci podľa Stanislava Čižmárika, prezidenta SŽZ, oceňujú prijaté legislatívne opatrenia, najmä tzv. paušálnu daň. "To, čo sa živnostníkom v posledných rokoch zlepšilo, určite všetci vítajú," doplnil Čižmárik. Ďalšie návrhy na zlepšenie podnikateľského prostredia by podľa jeho slov SŽZ chcel smerovať najmä do zníženia daňového a odvodového zaťaženia živnostenského podnikania.