Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Danko kritizuje veľvyslanca Mušku za vyjadrenie o poslancoch NR SR

Na archívnej snímke predseda NR SR Andrej Danko. Foto: TASR - Jakub Kotian

Požiada vraj preto ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, aby veľvyslanca upozornil, že takéto vyjadrenia sú nezlučiteľné s jeho funkciou.

Bratislava 19. júla (TASR) – Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko vyzval veľvyslanca Ukrajiny na Slovensku Jurija Mušku, aby sa nevyjadroval k súkromným cestám poslancov NR SR. Podľa Danka sú jeho vyjadrenia nezlučiteľné s mandátom veľvyslanca. TASR o tom informoval Tomáš Kostelník, hovorca NR SR.

"Poslanci majú svoje právne a spoločenské postavenie. Slovensko je zvrchovaný a demokratický štát. Ak sa akýkoľvek občan, tobôž poslanec NR SR, rozhodne kamkoľvek vycestovať, nebude žiaden veľvyslanec hovoriť o tom, či tam ísť má alebo nemá," povedal Danko na adresu veľvyslanca. Podľa Danka porušuje protokol a opakovane sa nevhodným spôsobom vyjadruje nielen k poslancom NR SR, ale i predstaviteľom štátu. Požiada vraj preto ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nom. Smeru-SD), aby veľvyslanca upozornil, že takéto vyjadrenia sú nezlučiteľné s jeho funkciou.


„Mandát veľvyslanca má svoje pravidlá a pán Muška si musí uvedomiť, že má právo na svoj názor a aj postoj, ale tam sa to začína aj končí. Verím, že sa verejne ospravedlní za vyhrážky, ktoré zazneli. Ak sa poslanec NR SR rozhodne ísť nielen na Krym, ale hoci aj na Mesiac, nik ho nemôže zastrašovať. Je to ich neoficiálna cesta a slobodná vôľa mimo slovenského parlamentu," doplnil Danko. Dodal, že ukrajinské zákony pre slovenských občanov neplatia.

Muška vo štvrtok povedal, že poslanci NR SR, ktorí sa začiatkom augusta chystajú na Ruskom anektovaný Krym skúmať tamojšie pomery, porušia ukrajinské zákony. "Nie som šťastný z tohto ich rozhodnutia. Tí, ktorí prídu na pozvanie okupačnej vlády, porušujú ukrajinské zákony. Ukrajinská strana bude reagovať, myslím si, že budú mať zákaz vycestovať v budúcnosti na Ukrajinu," vyjadril sa Muška, ktorý už napísal slovenským politickým stranám list, aby svojich poslancov od takýchto krokov odhovorili.