Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Danko: Prvým svetovým politikom v pléne NR SR by mohol byť A. Tajani

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani. Foto: TASR/AP

Predseda parlamentu Tajaniho na Slovensko osobne pozval v rámci konferencie predsedov parlamentov členských krajín EÚ, ktorá sa uskutočňuje v estónskej metropole Tallinn.

Tallinn 23. apríla (TASR) - Prvým svetovým politikom, ktorý vystúpi v pléne Národnej rady SR s prejavom pred poslancami, by mohol byť predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. Na brífingu to v pondelok novinárom povedal šéf NR SR Andrej Danko. Tajaniho na Slovensko osobne pozval v rámci konferencie predsedov parlamentov členských krajín EÚ, ktorá sa uskutočňuje v estónskej metropole Tallinn.

"Pán Tajani moju ponuku prijal. V EÚ oceňujú náš moderný rokovací poriadok, ktorý nám umožňuje, aby v pléne vystúpili europoslanci a osobnosti a ja by som chcel, aby prvou svetovou osobnosťou, ktorá bude mať túto možnosť, bol práve pán Tajani," povedal Danko.

Predseda NR SR priznal, že v metropole Estónska sa spomenula aj vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Jasne sme odsúdili smrť dvoch mladých ľudí. Cestoval som sem s miernou obavou po udalostiach posledných dvoch mesiacov na Slovensku, ten obraz bol vo veľa veciach naštrbený. Ale odľahlo mi, že nás európski partneri vnímajú ako štát, ktorý nemá dvojmesačnú, ale 25-ročnú históriu. Na to netreba zabúdať, máme byť na čo hrdí. Netreba kloniť hlavu, ale slušne viesť dialóg," povedal.

Danko deklaroval, že takúto tragédiu každý normálny človek odsudzuje. "Verím, že veľmi rýchlo tých šialencov, ktorí to spôsobili, polícia vypátra," dodal.

Osobitný spravodajca TASR Martin Paulík