Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Kalavská: Ja mega politickú podporu nemám

Na archívnej snímke ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská. Foto: TASR - Martin Baumann

Kalavská trvá na tom, že reformu slovenské zdravotníctvo potrebuje, preto sa ju bude snažiť realizovať aj napriek tomu, že volebné obdobie sa čoskoro skončí.

Bratislava 15. októbra (TASR) – Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) tvrdí, že "mega" politickú podporu nemá. Uviedla to v utorok počas Trend konferencie - Zdravotnícky manažment v súvislosti s presadením reformy zdravotníctva, tzv. stratifikáciou.

Slovensko by podľa ministerky bolo schopné prijať zásadnú zmenu, no pri realizácii zmien vidí určitú podmienenosť. "Dá sa to robiť, keď máte mega politickú podporu. Niečo si napíšete, dáte to do parlamentu bez diskusie a bude reforma. To by bola cesta. Ja mega politickú podporu nemám. Keby som ju aj mala, v živote by som k tomuto nepristúpila. Nie je to systém mojej práce. Na druhej strane rozmýšľam, či to nie je pre Slovensko jediná cesta. Keď začnete diskutovať o probléme a o systémových zmenách, tak sa mnohí ľudia snažia rozvíjať ten materiál, ale ja skutočne neviem, aký je ich cieľ," poznamenala.

Kalavská poukázala aj na to, že na stratifikácii pracovali nielen "od úradníckeho stola", ale k materiálu boli prizvaní mnohí špecialisti, analytici, lekári, vedúci pracovníci v nemocniciach. "Snažili sme sa urobiť nejaký prierezový materiál," podotkla šéfka rezortu zdravotníctva. Nepáči sa jej však, ak niektorí ľudia materiál kritizujú. Takúto kritiku považuje za "neopodstatnenú". Tvrdí, že na mierne legislatívne vylepšenie materiálu však ešte stále priestor zostáva.

Ministerka sa zároveň pýta, či sa v histórii Slovenska vyskytla systémová zmena, ktorá by mala kvalitný prienik cez odbornú spoločnosť, zástupcov pacientskych organizácií či poisťovní. "Myslím si, že naprieč spektrom tých ľudí, ktorí sa naozaj rozumejú zdravotníctvu a nepotrebujú si na tomto vybíjať politické body, je tu podpora resp. konsenzus, že tento materiál by mohol byť taký, ktorý by mohol zlepšiť slovenské zdravotníctvo," poznamenala.

Kalavská trvá na tom, že reformu slovenské zdravotníctvo potrebuje, preto sa ju bude snažiť realizovať aj napriek tomu, že volebné obdobie sa čoskoro skončí. "Stále si myslím, že toto je už neudržateľné. Nechcem vyznievať populisticky, ale toto je pre všetkých ľudí, ktorí sú možno najviac zneužiteľní. Keď sa budeme snažiť v rámci reformy postupovať najlepšie, ako vieme, tak na konci dňa ten človek, ktorý je najviac zavádzaný a klamaný, bude najviac benefitovať," skonštatovala.

Priznala tiež, že aktuálne nevie garantovať, aby mal jednoduchý človek v malej dedine zabezpečenú akútnu zdravotnú starostlivosť do 30 minút v základných odboroch. Ak sa však materiál podarí legislatívne ukotviť, tak práve takýto "jednoduchý človek" bude mať podľa Kalavskej garantované, že bude operovaný, respektíve pri ťažkom stave prevezený na špičkové pracovisko, kde sa kontroluje kvalita a počty výkonov.

Ako Kalavská dodala, verí, že napokon zvíťazí "zdravý rozum" a v súvislosti s politikou "schopnosť pozrieť sa do zrkadla".