Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Najvyšší ústavní činitelia poslali do Talianska sústrastné telegramy

áchranári prehľadávajú trosky zrúteného diaľničného mosta Morando v Janove 14. augusta 2018. Foto: TASR/AP

Prezident v ňom napísal, že s hlbokým zármutkom prijal správu o tragickom nešťastí pri meste Janov, pri ktorom prišli o život desiatky ľudí a mnohí ďalší utrpeli zranenia.

Bratislava 15. augusta (TASR/Teraz.sk) – Prezident SR Andrej Kiska, premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) a predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) poslali do Talianska pre utorkový (14.8.) pád mosta pri Janove sústrastné telegramy. TASR o tom informovali tlačové oddelenia ústavných činiteľov.

Kiska poslal sústrastný telegram v utorok prezidentovi Talianska Sergiovi Mattarellovi. Napísal v ňom, že s hlbokým zármutkom prijal správu o tragickom nešťastí pri meste Janov, pri ktorom prišli o život desiatky ľudí a mnohí ďalší utrpeli zranenia. "V mene občanov SR, ako aj v mene svojom, vyjadrujem Vám, rodinám a blízkym obetí úprimnú sústrasť a zraneným skoré uzdravenie," napísal slovenský prezident.

Predseda vlády SR Pellegrini zaslal sústrastný telegram svojmu talianskemu kolegovi predsedovi vlády, ktorým je Giuseppe Conte. "Talianskemu ľudu i pozostalým obetí tejto tragédie chcem vyjadriť hlbokú a úprimnú sústrasť," napísal v liste slovenský premiér.

Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) poslal v súvislosti s utorkovým (14.8.) pádom mosta v Janove sústrastné listy predsedovi talianskej Poslaneckej snemovne Robertovi Ficovi a predsedníčke Senátu Marii Elisabette Albertiovej Casellatiovej. TASR o tom informovala šéfka tlačového odboru Kancelárie NR SR Zuzana Čižmáriková.

V listoch vyjadril Danko aj v mene poslancov parlamentu úprimnú sústrasť všetkým pozostalým, ktorí prišli pri tragédii v Janove o svojich príbuzných, priateľov a kolegov. "S hlbokým zármutkom som prijal správu o zrútení stometrového úseku mosta na frekventovanej diaľnici A10 v Janove, ktoré si doposiaľ vyžiadalo nemálo obetí. Uvedomujem si, že toto nešťastie hlboko zasiahlo Vašu krajinu a Vašich spoluobčanov. Rovnako by som touto cestou rád adresoval želanie skorého uzdravenia všetkým zraneným," napísal predseda slovenského parlamentu.

Najmenej 37 mŕtvych si vyžiadalo podľa aktuálnych informácií zrútenie diaľničného mosta, ku ktorému došlo v utorok krátko pred poludním v Janove na severozápade Talianska. Zranených je 16 ľudí a stav 12 z nich je kritický.  Pri zrútení časti Morandiho mosta nad údolím rieky Polcevera spadlo z výšky niekoľkých desiatok metrov aj 30-35 osobných a viacero nákladných áut. Trosky a vozidlá dopadli do koryta rieky, na železničné koľaje a do priemyselného areálu. V čase incidentu bola v danej oblasti silná búrka.