Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Kiska: Stretol som sa s pápežom, najvzácnejším človekom na svete

Na snímke prezident SR Andrej Kiska (tretí vpravo) odovzdáva pápežovi Františkovi dar zo Slovenska - štyri vianočné gule, ktoré vyrobili ľudia zo sociálne znevýhodnených skupín, počas audiencie 14. decembra 2018 vo Vatikáne. Foto: TASR Jaroslav Bublinec

Pápež pri preberaní vianočných gúľ Kiskovi povedal, že ich nechá zavesiť na vianočný stromček v Dome svätej Marty, kde bude slúžiť omše až do Vianoc.

Vatikán 14. decembra (TASR) – Rodina, pokora a odpúšťanie boli témami piatkového rozhovoru prezidenta SR Andreja Kisku s pápežom Františkom vo Vatikáne. Slovenský prezident ho nazval "najvzácnejším človekom na svete", akého mohol stretnúť.

Piatková audiencia bola už Kiskovou druhou návštevou u súčasného pápeža. Predtým sa stretli vo Vatikáne v roku 2015.

"Svätý Otec je stelesnením dobra. Pozdravil som ho od všetkých občanov Slovenska, špeciálne od veriacich, ktorí sa zaňho dennodenne modlia," uviedol neskôr Kiska na tlačovom brífingu na Námestí svätého Petra.

Pápeža podľa neho potešili dary, ktoré mu zo Slovenska priniesol. "Keď som mu rozprával príbehy o týchto darčekoch, videl som, že mal v očiach slzy dojatia," povedal Kiska. Štyri vianočné gule, ktoré pápež od slovenskej hlavy štátu prezval, vyrobili deti v Detskom domove sv. Jozefa v Turzovke, mentálne postihnuté deti v Košiciach, deti z rómskej komunity v Spišskom Hrhove a bezdomovci z centra Resoty v Bratislave, ktoré založil kňaz Anton Srholec. Ako ukázal Kiska pápežovi, bezdomovci na svoju vianočnú guľu napísali svoje modlitby zaňho.

Vianočné gule budú zavesené na stromčeku v Dome svätej Marty, kde bude pápež až do Vianoc denne slúžiť omšu. "Budú blízko pri ňom a vždy bude mať Slovensko blízko pri srdci," povedal Kiska.

Veľkú časť rozhovoru venovali podľa Kisku rodine. Slovenský prezident pripomenul, ako pápež nalieha na rodičov, aby si nachádzali čas na svoje deti. Nemajú však spoločné chvíle tráviť iba s technológiami, ale chce, "aby sa spolu hrali".

Ďalšou témou bolo podľa Kisku odpúšťanie a potreba pokory u ľudí, ktorí majú v rukách moc. "Svätý Otec stále hovorí, že spravodlivosť musí byť spojená aj s odpúšťaním," povedal prezident.

"Diskutovali sme aj o tom, ako nedovoliť, aby v krajinách narastala nenávisť," pokračoval Kiska. "U nás na Slovensku vyžadujme spravodlivosť, ale odpúšťajme. Nedopusťme, aby sa naša krajina kvôli nenávisti začala deliť na nejaké tábory," zdôraznil.

Štátneho sekretára Vatikánu kardinála Pietra Parolina pri osobitnom stretnutí Kiska informoval o ekonomickej situácii na Slovensku, pričom vyzdvihol hospodársky rast a klesajúcu nezamestnanosť. Ďalšou témou bola situácia na Ukrajine. Pritom spomenul svoju nedávnu návštevu v tejto krajine.

"Sekretár Svätej stolice vyjadril presvedčenie o tom, že by sme sa mali s Ukrajinou rozprávať a stretávať čím viac," povedal Kiska a odsúdil "agresiu Ruska" na východe Ukrajiny, pri ktorej "zbytočne zomierajú ľudia". Podľa neho násilie a "terajšia agresia Ruska v Azovskom mori" vyvolávajú znepokojenie aj vo Vatikáne.

V rozhovore sa dotkli tiež témy klimatických zmien a migrácie. "Vyjadril som naše presvedčenie, že parížsku dohodu by sme mali naplniť," informoval najvyšší slovenský predstaviteľ.

Kardinál Parolin sa začiatkom tohto týždňa zúčastnil na konferencii o globálnom migračnom pakte v Marrákeši napriek výhradám Vatikánu k dokumentu. "Ale boli tam, na rozdiel od nás, a vyjadrili svoj názor. Tak sa má podľa mňa každá krajina správať," zdôraznil slovenský prezident.

Kiska sa v Ríme stretol aj s bývalým prefektom Kongregácie pre evanjelizáciou národov, 94-ročným kardinálom Jozefom Tomkom, ktorý pôsobí vo Vatikáne od roku 1945. Kardinál podľa Kisku ocenil zdravé sebavedomie mladej generácie na Slovensku, ktoré nazval "úžasnou krajinou".

Osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec