Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezident zatiaľ neprijal demisiu Lajčáka, ešte si to premyslí

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (uprostred) a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (vľavo) počas prijatia u prezidenta SR Andreja Kisku (vpravo) v Prezidentskom paláci 5. decembra 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pellegrini zdôraznil, že stredajšie rozhodnutie vlády nebolo o vyslovení nedôvery ministrovi Lajčákovi, ale o samite v Marrákeši.

Bratislava 5. decembra (Teraz.sk) - Prezident SR Andrej Kiska zatiaľ nerozhodol o prijatí či neprijatí demisie ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD). Na rozhodnutie si vzal ešte čas vzhľadom na informácie, ktoré dostal. Oznámil to v stredu po tom, čo sa stretol s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a ministrom Lajčákom.

Prezident po stretnutí zopakoval svoje presvedčenie, že by sa Slovensko malo osobne zúčastniť rokovania v Marrákeši. "Je mi ľúto, že vláda SR rozhodla o tom, že tam Slovensko nebude mať zastúpenie,“ uviedol Kiska. Zopakoval tiež, že by nebolo dobré, ak by Slovensko prišlo o takého ministra, akým je Miroslav Lajčák. "Najmä v súčasnej komplikovanej situácii v regióne, keď vieme, čo sa deje na Ukrajine, navyše, keď Slovensko preberá svoje predsedníctvo v OBSE,“ povedal Kiska.

Pellegrini zdôraznil, že stredajšie rozhodnutie vlády nebolo o vyslovení nedôvery ministrovi Lajčákovi, ale o samite v Marrákeši. "Svojím uznesením vláda nevyslovila nedôveru ministrovi, ale nesúhlas s medzinárodným dokumentom, ku ktorému mala výhrady Národná rada SR a väčšia časť ministrov," povedal. "Uistil som pána prezidenta, že pán minister Lajčák má vzhľadom na svoje profesionálne i ľudské kvality naďalej moju plnú dôveru, opakovane som pána prezidenta požiadal, aby zvážil neprijatie demisie pána ministra," povedal premiér.

Po stredajšom prezidentovom rozhodnutí môže podľa Pellegriniho Lajčák pokračovať vo svojej práci a "už o niekoľko hodín prebrať za SR predsedníctvo v OBSE". "Pevne verím, že počas nasledujúcich dní, týždňov sa bude môcť situácia vykryštalizovať natoľko, aby sme mohli prijať definitívne riešenie," dodal premiér.

Vláda na stredajšom rokovaní odmietla pakt OSN a zároveň neschválila nikomu účasť, krytie nákladov ani oficiálny mandát zúčastniť sa marrákešského samitu. Nesúhlasné stanovisko a pripomienky k dokumentu OSN pošle Slovensko do Maroka diplomatickou poštou. V uznesení, ktoré prijala vláda, sa píše, že sa majú vykonať príslušné opatrenia spojené so stiahnutím SR z procesu prijímania dokumentu na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov, ktoré sa má uskutočniť v Maroku 10. a 11. decembra. Členom vlády ukladá "zdržať sa konania, ktoré by mohlo vyvolať účinky smerujúce k viazanosti Slovenska globálnym paktom".