Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Kiska: Slovenské poľnohospodárstvo stojí na hrane

Na snímke prezident SR Andrej Kiska na 29. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Bratislave 23. mája 2018. Foto: TASR - Martin Baumann

Hlbší záujem o tento sektor podľa prezidenta prejavili politické špičky až po odhaleniach nadväzujúcich na vraždu investigatívneho novinára a jeho snúbenice.

Bratislava 23. mája (TASR) – Slovenské poľnohospodárstvo stojí na hrane a je potrebné doň vrátiť právo a poriadok. Vstup do Európskej únie (EÚ) Slovensko nedokázalo využiť na rozvoj tohto sektora, ale uchytili sa tu podvodné praktiky určitých skupín, ktoré nemajú záujem o zveľaďovanie krajiny. Zdôraznil to v stredu na 29. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Bratislave prezident SR Andrej Kiska.

Hlbší záujem o tento sektor podľa prezidenta prejavili politické špičky až po odhaleniach nadväzujúcich na vraždu investigatívneho novinára a jeho snúbenice. Pripomenul, že Slovensko je prevažne vidiecka krajina a zatiaľ čo v iných odvetviach SR dokázala vstup do Únie využiť na tvorbu pracovných miest, v agrosektore zamestnanosť od roku 2004 spadla na polovicu. "Od vstupu do Únie natieklo 3,3 miliardy eur v podobe priamych platieb a ďalšie 3 miliardy eur boli určené na rozvoj poľnohospodárstva a vidieka. Výsledok? Produktivita ďalej stagnovala a na vidieku sa stratilo 50.000 pracovných miest," skonštatoval Kiska.

Slovenské poľnohospodárstvo sa podľa Kisku dostalo na okraj záujmu politikov a bolo ponechané hŕstke vybraných podnikateľov. "Postupne vychádza najavo, že v poľnohospodárstve sa uchytili podvodné, dokonca mafiánske skupiny," priblížil s tým, že tieto skupiny využívajú chaos vo vlastníctve pozemkov. Na slovenský vidiek treba vrátiť právo a poriadok, dodal Kiska. "Úrady nesmú prehliadať vydieračské a nezákonné praktiky," poznamenal prezident, pričom apeloval aj na starostov a primátorov, aby poukazovali na pochybné praktiky.

Rozhodujúcim hráčom je podľa Kisku Slovenský pozemkový fond (SPF). "Je povinnosťou zodpovedného rezortu zaistiť, aby pôda bola rozdelená transparentne a ten prednostný prístup získali podnikatelia so skutočným záujmom o poľnohospodárstvo, a nie o dotácie," podotkol prezident.

 Predstavitelia miest a obcí sa v stredu zišli v Bratislave na 29. sneme ZMOS-u. Snem trvá v dňoch 23. – 24. 5., delegáti budú diskutovať aj o prioritách združenia.