Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

BARÁNIK: Voľby do Súdnej rady ukázali na harabinovské dedičstvo

Na archívnej snímke poslanec Alojz Baránik. Foto: TASR - Michal Svítok

V reakcii na utorkové voľby do Súdnej rady SR to uviedol poslanec Národnej rady SR Alojz Baránik (SaS).

Bratislava 24. mája (TASR) - Výber zástupcov sudcov v Súdnej rade poukázal na hĺbku problému, ktorý pre spoločnosť predstavuje komunistické a harabinovské dedičstvo vo vedení súdnictva. V reakcii na utorkové (23. 5.) voľby do Súdnej rady SR to uviedol poslanec Národnej rady SR Alojz Baránik (SaS).

„Keďže zjavne neexistuje nič dostatočne neprijateľné v profile alebo minulosti kandidátov na člena Súdnej rady SR na to, aby neboli dnešnými sudcami zvolení, musia zasiahnuť zástupcovia ľudu tak, aby zvrátili totálny morálny rozklad spoločnosti,“ uviedol Baránik v stanovisku k dnes zverejneným výsledkom sudcovských volieb.

SaS v tejto súvislosti vyzvala ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (Most-Híd), aby prehodnotila odmietnutie tých legislatívnych návrhov ich strany, ktoré mali podľa nich zabezpečiť, aby sa amorálni a neschopní sudcovia nemohli uchádzať o funkcie v súdnictve.

Tímlíder opozičnej strany pre súdnictvo nechcel konkretizovať, ktorí z novozvolených členov majú predstavovať komunistické a harabinovské dedičstvo.

Keby normálny, slušný človek mal vyberať nejakú skupinu ľudí do kľúčového orgánu, ktorý má vplyv na povahu štátu, je slušné očakávať, že všetci, ktorí budú vybratí, budú spĺňať očakávané kritériá. Ak ich, čo i len jeden človek nespĺňa, tak to veľa hovorí o tom, akí sú ľudia, ktorí vyberajú a prečo máme s nimi také problémy,“ ozrejmil pre TASR.

Baránik je zároveň presvedčený, že médiá voľbu podcenili, a to tým, že nevenovali dostatočne pozornosť profilom jednotlivých kandidátov, nezverejnili ich a nezaoberali sa nimi napriek tomu, že boli v dostatočnom predstihu publikované. „A teraz sme v situácii, že len ex post riešime, či zvolení kandidáti sú alebo nie sú vhodnými reprezentantmi Slovenska v tak kľúčovej pozícii pre charakter nášho štátu,“ doplnil.

Nasledujúcich päť rokov budú sudcov v kľúčovom orgáne slovenského súdnictva zastupovať Miloš Kolek (Krajský súd Trnava), Lenka Praženková (Najvyšší súd), Erika Zajacová (Krajský súd v Trenčíne), Martin Michalanský (Krajský súd v Košiciach), Marcela Kosová (Krajský súd v Bratislave), Ján Burik (Krajský súd v Žiline), Pavol Pilek (Krajský súd v Nitre) a Daniel Hudák (Najvyšší súd).

Voľba zástupcov sudcov odštartovala personálnu obnovu Súdnej rady na konci jej tretieho funkčného obdobia. V rámci nej sa vymení celkovo 11 z jej 19 členov. Sudcovia si vyberali z celkom 17 kandidátov. Uspeli všetci ôsmi kandidáti, ktorých podporila stavovská organizácia Združenie sudcov Slovenska. Väčšia časť z nich boli aj kandidáti sudcovskej samosprávy. Výnimkou je sudca Najvyššieho súdu Daniel Hudák, ktorý bol aj štátnym tajomníkom ministerstva spravodlivosti v čase, keď rezort viedol Štefan Harabin.