Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Martin Glváč: Slováci by mohli v Afganistane pôsobiť aj po roku 2014

Martin Glváč navštívil Afganistan. Foto: MOSR

Šéf rezortu obranyavizoval, že by v Afganistane mohla pôsobiť aj jednotka SOTG.

Bratislava/Kandahár 16. januára (TASR) - Slovensko má podľa ministra obrany Martina Glváča ambíciu pôsobiť v Afganistane do konca roku 2014, ako aj po tomto termíne, kedy by sa z krajiny pravdepodobne mala stiahnuť väčšina vojakov NATO.

"Je záujem, aby tu boli naše jednotky, boli mentorskými a pomáhali cvičiť afganských vojakov a vôbec afganské bezpečnostné zložky," povedal šéf rezortu obrany počas dnešnej návštevy príslušníkov slovenských ozbrojených síl pôsobiacich v operácii ISAF v Afganistane, na základni Kandahár. Zároveň potvrdil, že SR chce ponechať v operácii svoju strážnu jednotku.

"Opäť sme sa mohli presvedčiť pri rozhovore s vojakmi i s pánom generálom, ktorý je tu veliteľom, že naše ozbrojené sily sú kvalitne hodnotené. Aliancia i USA majú záujem, aby tu naše strážne jednotky ostali do roku 2014," skonštatoval minister. Ďalší vývoj ohľadne pôsobenia slovenských príslušníkov po tomto dátume bude podľa jeho slov závisieť od ďalšieho mandátu. Zároveň pripomenul, že strážne jednotky, v ktorých Slováci pôsobia, treba na základniach do poslednej chvíle.

Šéf rezortu obrany okrem toho avizoval, že by v Afganistane mohla pôsobiť aj jednotka SOTG. Na jej fungovanie zatiaľ chýbajú finančné prostriedky, a preto má výsledok závisieť od dohody s partnermi. "Rokujeme s partnermi ohľadne finančných prostriedkov, zatiaľ máme ústny prísľub, čo by nám veľmi pomohlo. Ozbrojené sily by získali určité nové spôsobilosti," poukázal Glváč. Prvú rotáciu jednotky SOTG, ktorá by mentorovala miestne bezpečnostné zložky, by mohlo Slovensko vyslať v polovici roku 2014.

Foto: MOSR


Výhoda slovenských vojakov

Ako poukázal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek, slovenskí vojaci majú veľkú výhodu aj v tom, že sa dokážu veľmi dobre vcítiť do miestneho afganského obyvateľstva. "Slováci si naozaj veľmi dobre odvádzajú svoju prácu, je tu viacero vecí, pre ktoré sú veľmi dobre známi," uviedol americký veľvyslanec na Slovensku Theodore Sedgwick, ktorý Glváča spolu so zástupcami armády aj poslancami parlamentného brannobezpečnostného výboru sprevádzal. Pripomenul pritom napríklad ich minuloročný zásah, kedy sa im podarilo zneškodniť bombu, ktorá by v opačnom prípade na základni vybuchla a mohla si vyžiadať viacero životov.

V operácii ISAF v Afganistane je v súčasnosti 253 príslušníkov OS SR vrátane štyroch žien. Slovenskí vojaci pôsobia na veliteľstve kontingentu, v národnom podpornom prvku, na rozličných pozíciách a úrovniach velenia operácie ISAF, v poradenských a výcvikových tímoch pre zabezpečenie výcviku príslušníkov afganskej armády a polície. V súčasnosti prebieha plánovanie novej operácie NATO v Afganistane po roku 2014, ktorá bude zameraná hlavne na plnenie výcvikových, asistenčných a poradných úloh pre vládu Afganistanu vrátane Afganských národných bezpečnostných síl.