Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Americké veľvyslanectvo v SR oslávilo 236. narodeniny Spojených štátov

Spojené štáty americké slávia 4. júla svoj štátny sviatok - Deň vyhlásenia nezávislosti.

Bratislava 3. júla (TASR) - Hrdosť Američanov nad uvedomením si slobody a nezávislosti dnes vyjadril americký veľvyslanec v SR Theodore Sedgwick pri príležitosti amerického štátneho sviatku - Dňa nezávislosti (Independence Day).

Na slávnostnej recepcii v bratislavskej rezidencii sa zúčastnili aj predseda vlády SR Robert Fico, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a ďalší predstavitelia slovenskej vlády a parlamentu.

Sedgwick pripomenul osobitný význam 236. "narodenín Spojených štátov" aj z osobného uhla pohľadu - presne pred dvoma rokmi sa stal americkým veľvyslancom na Slovensku a Deklaráciu nezávislosti v roku 1776 podpísal aj jeden z jeho predkov William Ellery.

Americký veľvyslanec zdôraznil "významnú úlohu", ktorú Spojené štáty zohrali pri vytvorení Československa i snahách Slovenska o získanie nezávislosti a vstup do EÚ a NATO.

Ako ďalej povedal Sedgwick, slovensko-americké vzťahy zostávajú pevné bez ohľadu na to, ktorá politická strana je práve pri moci, čím reagoval na predčasné voľby v SR i nadchádzajúce prezidentské voľby v USA.

Tradičné pochúťky, spojené s Dňom nezávislosti, si diplomati a hostia v rezidencii pod bratislavským Slavínom vychutnali naplno. V rozpálenom dni však mimoriadne dobre išla na odbyt, ako inak, lahodná americká zmrzlina.