Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

A. Danko odletel do Ríma, s R. Vondráčkom ich prijme pápež

Na archívnej snímke Andrej Danko. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vo štvrtok sa Danko zúčastní na slávnostnej omši v Bazilike svätého Klimenta v Lateráne, kde je pochovaný svätý Cyril.

Bratislava/Rím 21. marca (TASR) – Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) vo štvrtok odcestoval do Ríma, kde počas dvojdňového programu absolvuje audienciu u pápeža Františka spoločne s predsedom Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radkom Vondráčkom.

Ide o druhé stretnutie Danka vo funkcii predsedu Národnej rady SR s pápežom Františkom.

Spoločná návšteva predsedov parlamentov SR a ČR v Ríme a Vatikáne sa uskutočňuje z Dankovej iniciatívy pri príležitosti 1150. výročia úmrtia svätého Cyrila a 95. narodenín slovenského kardinála pôsobiaceho vo Vatikáne Jozefa Tomka.

Vo štvrtok sa Danko zúčastní na slávnostnej omši v Bazilike svätého Klimenta v Lateráne, kde je pochovaný svätý Cyril. Omšu v bazilike nachádzajúcej sa neďaleko rímskeho Kolosea bude celebrovať bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský.

"Táto výnimočná návšteva má predovšetkým ekumenický charakter, ktorým je spoločný slovensko-český hold pamiatke a odkazu slovanským vierozvestcom, patrónom Európy a spolupatrónom Slovenska, sv. Cyrilovi a Metodovi, a pripomenutie si 1150. výročie úmrtia Konštantína Filozofa - svätého Cyrila. Duchovné a kultúrne dedičstvo sv. Cyrila a Metoda je zdrojom univerzálnych kresťanských hodnôt pre súčasné aj budúce generácie a odkaz naň sa nachádza aj v preambule Ústavy Slovenskej republiky," vysvetlil hlavné posolstvo cesty Danko.

Zakladateľ slovanského písomníctva svätý Cyril, vlastným menom Konštantín, zomrel v Ríme ako 42-ročný mních 14. februára 869.

Danko a Vondráček v piatok spoločne položia vence k pamätníkom Jana Palacha, Alexandra Dubčeka a Milana Rastislava Štefánika.

Osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec