Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lévyová: Návrhy ohľadom dlhodobo chorých predstavujú dobrý začiatok

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Prezidentku Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) M. Lévyovú mrzí, že aj v zdravotníctve sa ozývajú hlasy, že zariadenia dlhodobej starostlivosti netreba.

Bratislava 15. marca (TASR) – Čiastkové opatrenia a základy starostlivosti o dlhodobo chorých ľudí, zahrnuté v návrhu novelizácie zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti z dielne ministerstiev zdravotníctva a práce, predstavujú dobrý začiatok. Pre TASR to povedala prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) Mária Lévyová.

Opatrenia, prepájajúce zdravotnú a sociálnu starostlivosť, podľa nej môžu byť prospešné pre mnoho pacientov a ich rodiny. "Každý hovorí, že starých pribúda, ale nejde len o starých ľudí, ale tiež o postihnuté deti, ľudí v bdelej kóme, úrazy... Nikdy nevieme, koho sa to dotkne," hovorí Lévyová.

Návrhy podľa nej vznikali ako kompromis medzi oboma ministerstvami a pri ich príprave bola aj AOPP. Zatiaľ sa však nepodarilo vytvoriť samostatný zákon, ktorý by ešte viac špecifikoval zmeny v tejto oblasti a zjednocoval systémy jednotlivých ministerstiev.

"Určite budeme sledovať situáciu aj naďalej a trvať na prepojení. Bez týchto malých posunov sa z miesta nepohneme," tvrdí Lévyová. "Už sa objavujú aj hlasy, že nemáme odkiaľ zobrať 16-miliónové krytie, ktoré treba na komplexné zmeny," doplnila. Verí, že finančné zdroje sa nájdu v rámci vnútorných rezerv a vďaka ďalším krokom vlády, ktoré by mali viesť k tomu, aby štát dokázal poskytovať lepšiu dlhodobú starostlivosť.

"V rámci nášho poradenstva sa nás množstvo ľudí pýta, čo majú robiť, keď po troch týždňoch prepúšťajú ich príbuzných z nemocnice. Čakacie doby zariadení dlhodobej starostlivosti sú niekde dlhšie ako rok," priblížila prezidentka AOPP. V neštátnych zariadeniach príbuzní pacientov zaplatia aj 40 eur denne. "Myslím si, že tých päť eur denne v následnej ústavnej zdravotnej starostlivosti mnohí radi zaplatia," zhodnotila Lévyová.

Mrzí ju, že aj v zdravotníctve sa ozývajú hlasy, že zariadenia dlhodobej starostlivosti netreba. "Ľuďom dávame drahé lieky, zachraňujeme ich životy, preberáme ich z bdelých kóm a následne sme povinní sa o nich aj postarať," tvrdí prezidentka AOPP.

Ľudia podľa nej volajú po zmenách opatrovateľskej starostlivosti na 24-hodinovú starostlivosť v domácom prostredí, ktorá funguje napríklad v Rakúsku. "Máme ešte pred sebou veľa práce, no netreba zatracovať to, čo je v úvode," zhodnotila.

Do budúcnosti dúfa, že verejnosť aj kompetentní pochopia, že prepájanie zdravotnej a sociálnej starostlivosti nie je vyhadzovanie peňazí, ale efektívne využívanie finančných zdrojov, šetrenie bolesti a ťažkých sociálnych dôsledkov pre rodiny.

"Ak nemáme zdroje na financovanie tejto starostlivosti, mohlo by na tento účel vzniknúť napríklad pripoistenie. Alebo treba nastaviť iný dostatočný pilier financovania, lebo štát nemôže zatvárať oči pred tým, že dnes ponúka lepšiu starostlivosť súkromné zariadenie sociálnych služieb," uzavrela Lévyová.

Návrh novelizácie zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a ďalších právnych noriem prináša rozsiahle zmeny v starostlivosti o dlhodobo chorých. V nemocniciach sa budú môcť doliečovať tri mesiace, za deň pobytu si majú doplácať päť eur, zvyšok uhradia zdravotné poisťovne. V prípade, že sa budú doma o chorých starať ich blízki, budú mať zase po novom nárok na tzv. dlhodobé ošetrovné.