Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Arcibiskup Zvolenský zaželal prezidentke láskavosť i trpezlivosť

Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová (tretia sprava) a jej dcéry počas ekumenickej pobožnosti Te Deum v Katedrále sv. Martina 15. júna 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Do Katedrály sv. Martina prešla prezidentka v sprievode rodiny pešo cez Panskú ulicu, kde sa pozdravila s ľuďmi, ktorí prišli.

Bratislava 15. júna (TASR) - Láskavosť, silu a trpezlivosť, okrem iného, zaželal novej prezidentke Zuzane Čaputovej bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský. Počas slávnostnej homílie na ekumenickej bohoslužbe slova Te Deum v Dóme svätého Martina jej tiež poprial, aby jej skutky boli skutočné dobré a osožné pre všetkých občanov Slovenska. Pomôcť jej v tom podľa jeho slov môže "práve srdce ženy a matky".



"Nech to, čo konáme, je dobré, nech sa naše skutky vydaria, ale nech sú v prvom rade dobré vo svojej podstate," začal slávnostnú homíliu Zvolenský. Dodal, že za novú prezidentku sa budú veriaci modliť. "Vo svete plnom rozdelení a konfliktov sa budú pohľady obracať na vás s nádejou, že nedovolíte, aby nad vami zvíťazila kultúra adjektív, ale že si zachováte pokoj," povedal s tým, že budú očakávať aj múdre rozlišovanie, čo je naozaj podstatné.

Ako príklad múdreho vládcu spomenul biblického kráľa Šalamúna, ktorý podľa jeho slov hľadal múdrosť srdca. Zdôraznil Ducha jednoty a pripomenul slova pápeža Františka, že žijeme v kultúre adjektivizmu a urážok, ktoré sa využívajú ako odpoveď na odlišné názory. Pripomenul, že odplácanie sa zlom tvorí obete.

Podobné slová a priania novej prezidentke adresovali aj Ivan Eľko z Ekumenickej rady cirkví v SR či Igor Rintel z Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR. Na bohoslužbe sa na pozvanie prezidentky zúčastnili zástupcovia všetkých registrovaných cirkví na Slovensku.

Do Katedrály sv. Martina prešla prezidentka v sprievode rodiny pešo cez Panskú ulicu, kde sa pozdravila s ľuďmi, ktorí prišli.

Pani Veronika od nej očakáva, že prinesie pokoj, ktorý spoločnosť potrebuje. "Keď som jej podala ruku, tak som mala pocit, že ona je pre Slovensko ako svätý otec František pre cirkev. Očakávam veľkú zmenu, lebo je z tejto ženy cítiť dobro a jemnosť. A držím jej palce, lebo si myslím, že to bude mať veľmi ťažké," povedala.

Viacerí prítomní sa vyjadrili podobne a od novej prezidentky očakávajú zmenu. Veria, že Čaputová bude prezidentkou pre všetkých ľudí. Prajú jej okrem iného trpezlivosť a silu. "V prvom rade vidíme v prezidentke, že má vzťah k obyčajným ľuďom a myslí si, že bude stáť na ich strane," skonštatoval Miroslav s tým, že je veľmi sympatická a príjemná. "Myslím si, že ako žena bude dobre pôsobiť aj na tú mužskú stránku v politike. Že tam prinesie pokoj. Tak to cítim. Ľudia potrebujú nájsť dôveru, aby sa cítili na Slovensku spokojne a šťastne," dodal.

Po slávnostnom Te Deum sa nová prezidentka presunula do Prezidentského paláca, kde si symbolicky prevzala úrad a kde pri obede pohostí viac ako 40 seniorov z domovov sociálnych služieb na celom Slovensku.

Podvečer Čaputová ešte položí veniec k pamätníku Brána slobody a kyticu k pamätníku obetiam Železnej opony na Devíne. Cestou z Devína položí kyticu aj na hrob prvého prezidenta SR Michala Kováča na Ondrejskom cintoríne. Deň inaugurácie ukončí prezidentka Slovenskej republiky slávnostnou recepciou v budove Slovenskej filharmónie.