Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Atentát na Fica odsúdili v Pobaltí a Gruzínsku, ale aj v Španielsku

Na snímke estónska premiérka Kaja Kallasová. Foto: TASR – Jakub Kotian

Prajem mu úplné a skoré uzdravenie. Myslím na jeho rodinu a blízkych, napísala estónska premiérka Kaja Kallasová.

Tallinn/Riga/Tbilisi 15. mája (TASR) — Šok zo stredajšieho atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica vyjadrili predsedovia vlád Estónska, Lotyšska a Gruzínska. Zároveň mu zaželali skoré uzdravenie. Pripojili sa aj predstavitelia Španielska a Portugalska, informuje TASR na základe ich statusov na platforme X.

"Som šokovaná atentátom na slovenského premiéra Roberta Fica. Útok na zvoleného politika je tiež útokom na samotnú myšlienku demokracie. Prajem mu úplné a skoré uzdravenie. Myslím na jeho rodinu a blízkych," napísala estónska premiérka Kaja Kallasová.

Podľa predsedníčky vlády Lotyšska Eviky Siliňovej násilné činy nemajú v spoločnosti miesto. "Bola som šokovaná, keď som sa dozvedela, že slovenského premiéra Roberta Fica postrelili. Prajem mu skoré a úplné uzdravenie! V túto tragickú chvíľu myslím na premiéra Fica, jeho príbuzných a blízkych," napísala Siliňová.

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze ostro odsúdil "brutálny a bezohľadný útok na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica. V tejto ťažkej chvíli myslím na neho a obyvateľov Slovenska".

Zdesenie a pobúrenie vyjadril v súvislosti so streľbou aj španielsky premiér Pedro Sánchez. "Španielsko stojí pri Robertovi Ficovi, jeho rodine a Slovákoch v týchto extrémne ťažkých chvíľach," uviedol. Násilie sa podľa jeho slov nedá ničím ospravedlniť.

Za Portugalsko vyjadril Ficovi solidaritu tamojší predseda vlády Luís Montenegro. "Dôrazne odsudzujeme tento neprijateľný a barbarský čin politického násilia," napísal. Ficovi poprial úplné uzdravenie.

Roberta Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo päť výstrelov, útočníka zadržala polícia. Premiéra previezli v život ohrozujúcom stave vrtuľníkom do nemocnice v Banskej Bystrici.