Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

B. Bugár: Koalícia ešte nemá dohodu na voľbe kandidátov na sudcov ÚS

Na archívnej snímke Béla Bugár (Most-Híd). Foto: TASR Martin Baumann

Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z 13 sudcov.

Bratislava 24. júna (TASR) - Koalícia ešte nemá dohodu na opakovanej voľbe kandidátov na ústavných sudcov, ktorá bude v utorok (25. 6.) podvečer. Vyhlásil to predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Nemyslí si, že ak nebudú kandidáti zvolení, koalícia skolabuje.

"Musíme si sadnúť. Už ma prestáva baviť, že niektorí poslanci ani nevedia hlasovať," povedal Bugár v pondelok novinárom s tým, že poslanci za Most-Híd budú voliť plný počet chýbajúcich kandidátov.

Bugár si nemyslí, že koalícia skolabuje, keď nebudú zvolení všetci chýbajúci kandidáti. Pripomenul, že za vlády Ivety Radičovej sa tiež nepodarilo hneď zvoliť všetkých chýbajúcich kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. "Nakoniec Ústavný súd fungoval s desiatimi ústavnými sudcami. Aj momentálne je možné ešte vymenovať z novozvolených kandidátov ďalších troch a tiež by ich bolo desať... To je asi nejaká poslanecká choroba, že nevedia normálne voliť," dodal.

Plénum volilo kandidátov na ústavných sudcov minulý týždeň. Podarilo sa im zvoliť len jedného kandidáta, a to Radoslava Procházku, preto bude v utorok opakovaná voľba. Poslanci budú vyberať z 15 uchádzačov.

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov. Poslanci už volili štyrikrát. Plný počet kandidátov sa nepodarilo dosiaľ zvoliť. Nateraz parlament spolu vybral 13 kandidátov.

Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z 13 sudcov. Prezidentka Čaputová avizovala, že nových ústavných sudcov vymenuje po tom, čo jej Národná rada SR dodá ďalších šiestich chýbajúcich kandidátov.