Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Bibliotéka 2017 sa teší veľkému záujmu priaznivcov literatúry

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

V bratislavskej Inchebe prebieha záverečný deň a návštevníci môžu obdivovať viacero exkluzívnych publikácií.

Bratislava 12. novembra (TASR) – Veľkému záujmu priaznivcov literatúry sa teší jubilejný 25. ročník jediného knižného veľtrhu na Slovensku Bibliotéka, ktorý otvoril brány vo štvrtok 9. novembra.

V bratislavskej Inchebe prebieha záverečný deň a návštevníci môžu obdivovať viacero exkluzívnych publikácií. Vydavateľstvo Ikar vystavuje luxusnú publikáciu o Sixtínskej kaplnke v hodnote 12.500 eur. Trojzväzková kniha ponúka interiér kaplnky v mierke 1:1. Okrem nej sú to aj ručne viazané vzácne knihy Dokonalý Michelangelo, Nekonečný Leonardo či Rodinná Biblia v sekcii Luxusná knižnica.

„Prvýkrát si budú môcť návštevníci kúpiť novú knihu od kráľovnej historickej romance - Jany Pronskej Kumánska princezná. Autorka bola aj osobne prítomná na besede a autogramiáde. V ponuke je aj Banášov Kód 9.1.7, Priateľky od Táne Keleovej-Vasilkovej, mafiánska trilógia od Jozefa Kariku či jeho novinka Čierny rok. Obaja autori prišli na besedu s čitateľmi,“ povedala pre TASR generálna riaditeľka Ikaru Gabriela Belopotocká.

„Ponúkli sme viacero noviniek, hádam najhorúcejšia je Alexander Mach - Pred rozsudkom/Denníky 1945-47, veľmi zaujímavé čítanie hlavne pre tých, čo sa zaujímajú o slovenskú históriu. Vydali sme ju pred pár dňami. Alexander Mach bol slovenský ľudácky politik a novinár, veliteľ Hlinkovej gardy, minister vnútra a podpredseda vlády Slovenského štátu,“ uviedol pre TASR šéf vydavateľstva Marenčin PT Albert Marenčin.

„Oceňujem, že počas Bibliotéky sa máme možnosť stretnúť s čitateľmi, s kolegami, povedať si, čo sa deje, prípadne čo sa nedeje. Hlavne počúvať, čo si ľudia myslia o tom, čo robíme, čo by chceli čítať, čo sa dozvedieť, že sa im trafíme do vkusu. Priniesli sme množstvo noviniek, tak verím, že každý si mohol vybrať,“ dodal šéf Slovartu Juraj Heger.

„Štatistiky, ktoré robia rôzne krajiny u svojho obyvateľstva, a zrejme ani u nás to nebude inak, naznačujú, že úroveň čítanosti je približne rovnaká. To však neznamená, že s tým môžeme byť spokojní. Mali by sme robiť všetko preto, aby sme úroveň čítanosti najmä u detí a mládeže zvýšili. Tento rok sme urobili pilotný projekt k cene Anasoft litera pre gymnazistov, kde v desiatich vybraných školách čítajú päť diel a zvolia si svojho najobľúbenejšieho autora z tejto pätice,“ doplnila pre TASR riaditeľka Literárneho informačného centra Miroslava Vallová.