Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Billboardy z blízkosti ciest nezmiznú, R. Zmajkovičová návrh stiahla

Reklamné pútače na ceste za Popradom do Vysokých Tatier smerom na Starý Smokovec. Foto: TASR/Milan Kapusta

Novela už bola v parlamente v druhom čítaní, avšak vo výboroch sa rodila miernejšia verzia, ako pôvodne Zmajkovičová zamýšľala.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Billboardy stojace pri cestách nateraz ostanú nedotknuté. Podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) dnes oznámila, že sťahuje svoj návrh novely zákona o pozemných komunikáciách, ktorý mal stavanie billboardov v blízkosti ciest výrazne regulovať.

Zmajkovičová povedala, že sa tak rozhodla vzhľadom na posledné udalosti. "Som ale presvedčená, že to treba riešiť. Témou sa budem naďalej zaoberať," uistila plénum.

Novela už bola v parlamente v druhom čítaní, avšak vo výboroch sa rodila miernejšia verzia, ako pôvodne Zmajkovičová zamýšľala. Ústavnoprávny výbor NR SR napríklad odobril pozmeňovací návrh Otta Brixiho (Smer-SD), podľa ktorého sa informačné, reklamné a propagačné zariadenia nemajú umiestňovať pri diaľniciach a cestách vyšších tried bližšie ako 50 až 100 metrov a pri cestách nižších tried a miestnych komunikáciách bližšie ako 15 až 25 metrov. Takáto právna úprava platí už v súčasnosti.

Pôvodné znenie Zmajkovičovej novely počítalo s tým, že billboardy nebudú môcť stáť pri ceste mimo mesta bližšie ako 250 metrov a v meste bližšie ako 80 metrov. Poslankyňa chcela svojou právnou normou riešiť bezpečnosť premávky a devastáciu okolia vonkajšou reklamou. Nové pravidlá sa mali dotknúť aj už existujúcich billboardov, pričom na ich odstránenie z ochrannej zóny bude dvojročná zákonná lehota, ktorá začne plynúť odo dňa účinnosti novely, čo je 1. január 2013.