Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 27. máj 2024Meniny má Iveta
< sekcia Slovensko

Agrorezort: Na Slovensku po prvý raz potvrdili africký mor ošípaných

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Regionálna veterinárna a potravinová správa Trebišov nariadila usmrtenie zvierat v chove, vytýčila trojkilometrové ochranné pásmo a desaťkilometrové pásmo dohľadu od ohniska nákazy.

Bratislava 25. júla (TASR) - Africký mor ošípaných (AMO) bol po prvý raz diagnostikovaný na území Slovenskej republiky. Nákazu potvrdili v obci Strážne v okrese Trebišov pri hraniciach s Maďarskom. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

"Výskyt ochorenia bol potvrdený laboratórnym vyšetrením biologického materiálu v národnom referenčnom laboratóriu," uviedol Daniel Hrežík z tlačového odboru ministerstva. Slovensko informovalo o prepuknutí AMO aj v systémoch ADNS Európskej komisie a WAHIS Medzinárodného úradu pre nákazy zvierat v Paríži.

Regionálna veterinárna a potravinová správa Trebišov nariadila usmrtenie zvierat v chove, vytýčila trojkilometrové ochranné pásmo a desaťkilometrové pásmo dohľadu od ohniska nákazy. "Chovateľom v týchto pásmach budú nariadené ďalšie veterinárne opatrenia na zabránenie šírenia nákazy," dodal Hrežík.

S AMO už dlhší čas bojujú v susednom Česku aj Maďarsku, kde nákazu potvrdili v tesnej blízkosti slovenských hraníc.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Pavol Remiaš

SPPK v súvislosti s africkým morom vyzýva na dodržiavanie mimoriadnych opatrení


Bratislava 25. júla (TASR) - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) v súvislosti s prepuknutím nákazy afrického moru ošípaných (AMO) na Slovensku vyzýva občanov na dodržiavanie všetkých mimoriadnych veterinárnych opatrení. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK.

Pripomenula, že africký mor ošípaných objavili veterinári v okrese Trebišov v obci Strážne v blízkosti hraníc s Maďarskom. Výskyt ochorenia bol potvrdený laboratórnym vyšetrením biologického materiálu v národnom referenčnom laboratóriu. Podľa informácií Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory má ísť o malý súkromný chov. Pozitívne v tejto situácii vyznieva fakt, že v tejto lokalite sa nenachádzajú žiadne veľké chovy ošípaných.

Podľa Holéciovej bude teraz mimoriadne dôležité, aby štát zistil zdroj nákazy a spôsob prenosu. Rovnako je obzvlášť podstatné, aby chovatelia na 100 % dodržiavali všetky veterinármi nariadené mimoriadne opatrenia.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora podľa nej apeluje aj na samotných spotrebiteľov a ľudí žijúcich v rizikovej lokalite, aby postupovali podľa pokynov veterinárov a dôsledne rešpektovali trojkilometrové ochranné pásmo a 10-kilometrové pásmo dohľadu.

"Vzhľadom na rozšírenú nákazu aj v iných krajinách Európskej únie vyzývame ľudí, aby nenakupovali odstavčatá mimo územia Slovenska, ktoré nie sú úradne u veterinárov evidované. Zabránia tak prípadnému ďalšiemu rozšíreniu nákazy," uviedol podpredseda SPPK Miroslav Štefček.

Holéciová dodala, že africký mor ošípaných je celoeurópsky a už aj svetový problém (keďže nákaza sa výrazne dotýka napríklad aj Číny), ktorý v poslednom čase zvyšuje aj spotrebiteľské ceny bravčového. Rozšírenie afrického moru ošípaných môže doslova 'vyzliecť' Slovensko z chovu bravčového a výrazne znížiť šance na postupné oživenie tejto časti živočíšnej výroby a zvýšenie potravinovej sebestačnosti. Slováci patria pritom v rámci kvality bravčového mäsa k európskej špičke, čo potvrdili aj nedávne oficiálne laboratórne testy.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Pavol Remiaš

Chronológia udalostí súvisiacich s africkým morom ošípaných v Európe


7. augusta 2011 - Pre epidémiu AMO vyhlásili mimoriadny stav úrady v Krasnodarskej oblasti v južnom Rusku. Vysoko nákazlivé ochorenie sa rozšírilo na súkromnej farme. Vyhlásený stav núdze zahŕňal územie, kde chovali 12.000 prasiat, 50 z nich uhynulo.

23. septembra 2013 - Rada Európskej únie (EÚ) pre poľnohospodárstvo na zasadnutí v Bruseli rozhodla o vyčlenení 2,5 milióna eur v rámci boja proti rozšíreniu AMO na územie Európskej únie. Niektoré členské krajiny Únie boli znepokojené výskytom epidémie AMO v Bielorusku.

15. apríla 2014 - V Maďarsku museli usmrtiť vyše 500 ošípaných pre hrozbu AMO.

23. júla 2014 - Poľské úrady potvrdili päť prípadov AMO na farme neďaleko mesta Bialystok na východe krajiny, neďaleko hraníc s Bieloruskom.

9. februára 2016 - Úrady na Krymskom polostrove vyhlásili stav mimoriadnej situácie v súvislosti s výskytom AMO. Príslušné úrady zistili na Kryme dve ohniská nákazy. Po zistení druhého rozšírili dovtedy regionálne karanténne opatrenia na celý polostrov.

18. januára 2017 - V Lotyšsku vyhlásili výnimočný stav pre tri okresy, ktoré postihol AMO. Mimoriadne opatrenia boli zavedené v okresoch Krimulda, Adaži a Salaspils.

11. mája 2017 - Slovensko podporilo návrh Poľska na užšiu spoluprácu členských krajín EÚ s tretími krajinami, v ktorých sa šíril AMO. V tom čase bol zaznamenaný v Bielorusku, Moldavsku aj zhruba 80 kilometrov od slovenských hraníc na Ukrajine, kde bola jedna zo zón najvyššieho výskytu tejto epidémie.

28. júna 2017 – Slovensko zakázalo dovoz tepelne neopracovaného mäsa a kúpu zvierat zo Zlínskeho kraja v ČR, kde sa objavil AMO. Trojicu uhynutých diviakov, u ktorých postupne chorobu potvrdili, objavili za plotom Krajskej nemocnice Tomáša Baťu v Zlíne zdravotné sestry.

25. júla 2017 - Na Ukrajine pri hraniciach s Maďarskom sa objavil AMO. Ochorenie potvrdili pri zakarpatskej obci Berehuifalu, 20 kilometrov od hraníc.

1. augusta 2017 – AMO hlásili z rumunsko-maďarského pohraničia, konkrétne z dvoch hospodárstiev pri meste Satu Mare na severovýchode Rumunska. Sedem infikovaných zvierat z dvoch susedných chovov zlikvidovali.

9. augusta 2017 - AMO atakoval územie SR, realizovali sa však už mimoriadne opatrenia. Informovala o tom na brífingu šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) za účasti ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozefa Bíreša. AMO bol podľa nej už v Českej republike, Poľsku i na Ukrajine.

27. októbra 2017 - Územie Slovenska sa darilo uchrániť pred AMO. V Nitre to potvrdila ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. Ako pripomenula, prvé prípady moru sa objavili už v roku 2014 v Poľsku, v pobaltských krajinách a na Ukrajine. V auguste 2017 už bola nákaza zaznamenaná aj v Českej republike.

3. januára 2018 - Slovensko bolo v súvislosti s aktuálnym výskytom AMO v ČR v pohotovosti, uviedla to Zuzana Peiger Ačjaková z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Podľa nej v regiónoch v blízkosti ČR a Ukrajiny realizovala Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR mimoriadne opatrenia.

18. januára 2018 - AMO sa okolitým krajinám stále nedarilo potlačiť, preto naďalej pretrvávala hrozba nákazy chovov ošípaných. Podľa hovorkyne Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jany Holéciovej ČR pristúpila k najprísnejším opatreniam a rozšírila vysokorizikovú oblasť o ďalšie katastrálne územia.

29. januára 2018 - Situácia v EÚ v súvislosti s AMO sa zhoršovala a Slovensko bolo jediným "ostrovom" v regióne strednej Európy, ktorý dovtedy nebol postihnutý. Uviedla to ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná na zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli.

2. mája 2018 - Po viacerých krajinách zakázala aj Ukrajina dovoz ošípaných a výrobkov z nich pochádzajúcich z Maďarska po tom, čo sa potvrdila nákaza AMO v prípade uhynutého diviaka. O podobnom opatrení rozhodli aj Srbsko, Japonsko, Taiwan, Singapur a Južná Kórea. Nákazu AMO potvrdili 21. apríla u diviaka nájdeného v poľovníckom revíre pri meste Gyöngyös v Hevešskej župe.

29. augusta 2018 - Rumunsko zažívalo najväčšiu epidémiu AMO od druhej svetovej vojny, v dôsledku ktorej už museli utratiť vyše 120.000 zvierat.

17. septembra 2018 - Počet prípadov nákazy AMO sa v Belgicku zvýšil na päť po tom, ako tento vírus potvrdili pozitívne testy u ďalšej uhynutej diviačej zveri. Dva nové prípady nákazy potvrdili v piatok v oblasti belgickej obce Étalle, 180 kilometrov juhovýchodne od Bruselu a blízko hraníc s Francúzskom a Luxemburskom.

3. októbra 2018 - Vírus AMO izoloval maďarský Národný úrad pre bezpečnosť potravín (NÉBIH) v tele zastreleného diviaka pri obci Tarcal v Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe na severovýchode krajiny.

11. januára 2019 - EK podporila hromadný odstrel diviakov v Poľsku ako spôsob ochrany hospodárskych ošípaných a produkcie mäsa pred smrtiacim AMO. Rozhodnutie poľskej vlády usmrtiť približne 200.000 diviakov už počas tejto loveckej sezóny vyvolalo rozsiahle protesty verejnosti, ale veterinári a poľskí predstavitelia z oblasti ochrany životného prostredia trvali na tom, že je to overená metóda.

17. januára 2019 - Slovensko je pripravené na boj s AMO a ak by sa tento vírus dostal na naše územie, prijme potrebné prísne opatrenia. Na tlačovej konferencii v Rimavskej Sobote súvisiacej s nálezom diviaka s týmto ochorením na území Maďarska neďaleko slovenských hraníc to potvrdil ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozef Bíreš.

28. januára 2019 - Dánsko začalo výstavbu 70 kilometrov dlhého oplotenia na svojich hraniciach s Nemeckom s cieľom kontroly migrácie diviakov. Existovali obavy, že AMO, ktorý bol zistený u dvoch mŕtvych diviakoch v Belgicku, by mohol ohroziť veľký dánsky priemysel súvisiaci s chovom ošípaných. Ak by sa táto choroba rozšírila, mohla by ohroziť dánsky export bravčového mäsa, ktorý ročne dosahuje obrat 1,7 miliardy dolárov.

10. mája 2019 - Výskyt AMO zaznamenali v severnom Maďarsku len zhruba pol kilometra od slovenskej hranice v Trebišovskom okrese. V regióne si to vyžiadalo sprísnenie režimu preventívnych opatrení proti nebezpečnej nákaze, ktorú šíria voľne žijúce diviaky.