Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

POTVRDENÉ: Nelegálna plastická klinika má zaplatiť pokutu 22.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

O výške sankcie už v apríli tohto roka rozhodol Úrad Bratislavského samosprávneho kraja. Klinika sa však voči tomu odvolala a konečné rozhodnutie mal vydať práve rezort zdravotníctva.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Bratislavská nelegálna klinika plastickej chirurgie, verejnosti známa ako Adelais Clinique, má zaplatiť pokutu 22.000 eur za fungovanie bez potrebných povolení. Vyplýva to z konečného rozhodnutia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, TASR to potvrdila jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová.

O výške sankcie už v apríli tohto roka rozhodol Úrad Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Klinika sa však voči tomu odvolala a konečné rozhodnutie mal vydať práve rezort zdravotníctva. "Odvolanie voči pokute sme zamietli a rozhodnutie BSK potvrdili. Verdikt je z našej strany konečný," povedala Eliášová.

Klinika mohla dostať pokutu v maximálnej výške 33.000 eur. Úrad BSK však v apríli povedal, že o sankcii vo výške 22.000 eur sa radil s inštitúciami pôsobiacimi v zdravotníctve.

Pokuta je výsledkom správneho konania, ktoré Úrad BSK začal voči zariadeniu na Ventúrskej ulici koncom minulého roka. Vtedy mu aj stopol činnosť. Lekári v ňom mali vykonávať plastické operácie. Načierno ich tam mal robiť Yassine Ghazi Abou Ghoneim. BSK sa ale domnieva, že zákroky vykonávalo viacero lekárov.

Pacienti, ktorí sa na operácie v klinike sťažovali, "mali poškodené zdravie", poukázal Úrad BSK. Bolestivé komplikácie hlásili napríklad po operácii prsníkov, aplikovaní kyseliny hyalurónovej či pri operácii kŕčových žíl.

Prípad rieši polícia aj Slovenská lekárska komora. Polícia v jednom z vyšetrovaných prípadov už vzniesla obvinenie, a to voči 41-ročnému mužovi pre trestný čin poškodenia zdravia. Komora potvrdila, že uvedenému lekárovi nevydávala žiadnu licenciu. Neeviduje tiež, že by mal špecializáciu. Vyplýva to aj z jeho kódu zdravotníckeho pracovníka.