Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Gajdoš: Vojenské lietadlo sa zrútilo pre poruchu motora

Na snímke vrak vojenského lietadla L-39. Foto: TASR - Lenka Krošláková

Pilotov prepustili z nemocnice do domáceho liečenia.

Sliač 10. októbra (TASR) - Pilotov z havarovaného vojenského lietadla L-39 prepustili z nemocnice do domáceho liečenia. Na základe rozhodnutia veliteľa Vzdušných síl Ozbrojených síl (OS) SR boli pozastavené lety všetkých lietadiel L-39 Albatros, a to až do ukončenia vyšetrovania. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

Príčinou pádu cvičného vojenského lietadla L-39 v katastri mesta Sliač bola technická chyba, a to zlyhanie motora. Dvojčlenná posádka sa katapultovala, nie je v ohrození života. Na brífingu na mieste nehody to uviedol minister obrany Peter Gajdoš (SNS).



Nehoda sa stala o 14.07 h. "Okamžite po vysadení motora bol spustený záchranný systém. Chcem preto oceniť profesionalitu oboch pilotov a leteckej záchrannej pátracej služby vrátane veliteľa letovej prevádzky," uviedol minister. "Informovaní boli tiež traja najvyšší ústavní činitelia. Komisia, ktorá má vyšetriť nehodu, mieri aktuálne na miesto," dodal.



Piloti sú momentálne v nemocnici, pod lekárskym dohľadom. Ako uviedol veliteľ Vzdušných síl Ozbrojených síl SR Ľubomír Svoboda, letci nie sú zranení, musia však ostať v nemocnici určitú dobu na pozorovaní.

K udalosti došlo pri plnení cvičných úloh - vzdušných bojov a pri príprave na pristátie na sliačskom letisku. "Lietadlo už bolo pri pristávacej konfigurácii, malo už vysunutý podvozok a klapky," priblížil šéf vojenského letectva.



Lietadlo bolo podľa neho vyrobené v roku 1989 a bolo po dvoch generálnych opravách. Naposledy sa nehoda lietadla L-39 Albatros stala na území Slovenska pred 16 rokmi.

Reakcie pilotov v ťažkej situácii ocenil náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko. Podľa neho piloti zachovali rozvahu, keď po vysadení motora nasmerovali lietadlo do neobývanej časti územia. "Dokiaľ sa táto nehoda nevyšetrí, sú pozastavené všetky lety tohto typu lietadla," uzavrel.