Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

R. Kaliňák: Stav premiéra zostáva vážny, nie je mimo ohrozenia života

Na snímke v popredí sprava minister vnútri Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) a ďalší ministri a ministerky počas tlačovej konferencie po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR v Bratislave vo štvrtok 16. mája 2024. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Obvinili strelca, ktorý v stredu viacerými strelami ťažko zranil predsedu vlády SR Roberta Fica. Po štvrtkovom rokovaní Bezpečnostnej rady SR a vlády to oznámil minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok.

Bratislava 16. mája (TASR) - Stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zostáva vážny. Rozsah zranení spôsobený štyrmi strelnými ranami je rozsiahly. Lekárom sa podarilo stabilizovať jeho zdravotný stav, naďalej však nie je ešte mimo ohrozenia života. Informoval o tom vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).



"Nemôžem zatiaľ, bohužiaľ, konštatovať, že vyhrávame alebo že prognóza je pozitívna, pretože rozsah zranení, ktoré boli spôsobené štyrmi strelnými ranami, je natoľko rozsiahly, že odpoveď organizmu bude ešte veľmi náročná," vyhlásil vicepremiér.

O premiéra sa naďalej stará tím Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Kaliňák vyslovil plnú dôveru v lekársky personál, zdravotné sestry, ošetrovateľov, lekárov, operatérov, ktorí nastavujú liečbu tak, aby sa zdravotný stav predsedu vlády mohol zlepšiť. Zároveň poďakoval za podporné správy pre Roberta Fica.



Minister podľa svojich slov nemá aktuálne informáciu o potrebe ďalšej reoperácie premiéra. "Tieto riziká tu sú, osobitne pri strelnom poranení, kde kinetická energia toho náboja je obrovská, a v zásade v tomto prípade priebeh toho strelného poranenia bol relatívne netradičný a aj to spôsobilo rozsiahlosť poranenia," načrtol.

Vzhľadom na vážny stav premiéra sú podľa Kaliňáka jeho možnosti komunikácie obmedzené. "Snažíme sa ho nezaťažovať v tejto chvíli inými ako lekárskymi postupmi," doplnil.

Minister avizoval, že o vývoji Ficovho zdravotného stavu budú pravidelne informovať.

Kaliňák vyzval médiá, aby sa pri diskusiách snažili vyhnúť konfrontácii



Podpredseda vlády Robert Kaliňák (Smer-SD) vyzval médiá, aby si dávali pozor na možné šíriace sa nepravdivé informácie v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a aktuálnou situáciou. Apeloval, aby sa pri pripravovaných diskusiách snažili vyhnúť konfrontácii. Vyzval na spoločný návrat k tolerancii. Urobil tak po štvrtkovom rokovaní vlády a Bezpečnostnej rady SR.

"Skúsme sa v úvode vyhnúť konfrontačným diskusiám, zmeňme dramaturgiu tak, aby ste dali priestor každému, s kým chcete hovoriť, ale aby sme aj my mali možnosť začať s menšou formou konfrontácie a hovoriť k veci, k problémom ktoré nás trápia. Skúsme spoločne vystúpiť na cestu tolerancie," obrátil sa na médiá pripravujúce politické diskusie.

Kaliňák deklaroval, že budú informovať o aktuálnej situácii a poskytnú verejnosti informácie, ktoré môžu. V tomto smere upozornil na riziko šíriacich sa nepravdivých informácií či poloprávd, ktoré by mohli opäť vyvolať vášne.

R. Kaliňák: Členovia vlády majú kompetencie na ďalšie riadenie štátu



Členovia vlády majú dostatočné kompetencie, aby riadenie štátu prebiehalo bez problémov. Povedal to minister obrany a vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD) po štvrtkovom rokovaní vlády a Bezpečnostnej rady SR v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

"To, čo je v našich pravidlách, či už ústavných alebo kompetenčných, hovorí, že všetci ministri a podpredsedovia vlády majú dostatočné kompetencie, aby riadenie štátu prebiehalo bez problémov. Ak narazíme na problém, kde nám v tom bude brániť zákon alebo ústava, tak sa veľmi rýchlo zariadime," deklaroval Kaliňák.

R. Kaliňák podporuje diskusiu strán a potrebu zjednotenia



Podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) súhlasí s potrebou zjednotenia sa a odsúdenia nenávisti. Diskusia na spoločnom stretnutí politických strán je podľa neho nevyhnutná. Uviedol to v reakcii na pozvanie prezidentky Zuzany Čaputovej a zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho na stretnutie lídrov všetkých parlamentných strán.

Kaliňák už komunikoval aj s Čaputovou a Pellegrinim. "Určite je takáto diskusia nevyhnutná po tom, čo sa stalo," zdôraznil. "Asi to nebude možné úplne otočiť o 180 stupňov. Ale skúsme sa posunúť viac k tej vecnej diskusii," doplnil vicepremiér s tým, že vždy budeme mať odlišné názory, no tie nemôžu prerásť ani do násilia a na konci dňa ani do úkladných vrážd. "Áno, určite sme priaznivci toho, aby sme sa všetci zjednotili a spoločne povedali nenávisti nie," povedal.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) vyhlásil, že treba urobiť hrubú čiaru. "Poučme sa z toho, čo sa stalo včera a prestaňme s akoukoľvek nenávisťou. Ruka za nás, za všetkých, čo tu stojíme, je podaná," uviedol na tlačovej konferencii s členmi vlády. Víta gesto Čaputovej a Pellegriniho s pozvaním na spoločné stretnutie. "Za vládnu koalíciu, za všetkých, ktorí tu stojíme, myslím, že môžem povedať, že sme pripravení," dodal.

M. Šutaj Eštok: Strelca, ktorý zranil premiéra, obvinili



Obvinili strelca, ktorý v stredu (15. 5.) viacerými strelami ťažko zranil predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD). Po štvrtkovom rokovaní Bezpečnostnej rady SR a vlády to oznámil minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

"Pracujeme iba s jednou verziou, že išlo o politicky motivovaný akt," priblížil minister. Polícia obvinila útočníka z pokusu o úkladnú vraždu.



Dôvodom útoku mal byť nesúhlas s krokmi súčasnej vlády, napríklad v podobe zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry, zastavenia vojenskej pomoci Ukrajine, zásahu do verejnoprávnej televízie či odvolania predsedu Súdnej rady SR.

"Môžem potvrdiť, že podozrivý nie je členom žiadnej radikalizovanej politickej skupiny, ani pravicovej, ani ľavicovej," podotkol minister s tým, že ide o tzv. osamelého vlka.

"Ide o podozrivého, ktorý sa zúčastnil na viacerých protivládnych protestoch, ktoré boli organizované od minulého roka," povedal s tým, že obvinený bol súčasťou protestu aj na predchádzajúcom výjazdovom rokovaní vlády v trnavskom regióne.

Kroky strelca mali byť akcelerované po prezidentských voľbách, s výsledkami ktorých nesúhlasil. "Na ďalšie informácie je uvalené embargo dozorujúcou Generálnou prokuratúrou SR," dodal Šutaj Eštok.

Polícia podľa ministra preveruje 32 podozrivých, ktorí na sociálnych sieťach schvaľovali stredajší útok. "Vo všetkých prípadoch bude konať Národná kriminálna agentúra, všetci títo ľudia budú zaistení, predvolaní a budú postavení na konfrontáciu so spravodlivosťou a zákonom," zdôraznil.

Bezpečnostné opatrenia v Handlovej boli na maximálnej možnej úrovni



Bezpečnostná situácia a bezpečnostné opatrenia na výjazdovom rokovaní v Handlovej boli na maximálnej možnej úrovni. Prísnejšie opatrenia prijali len na rokovaní slovenskej a ukrajinskej vlády v Michalovciach. Na tlačovej konferencii to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Šutaj Eštok: Všetky rizikové skupiny budú mať posilnenú ochranu



Všetky rizikové skupiny ľudí budú mať posilnenú ochranu. Na tlačovej konferencii to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Tvrdí, že bezpečnostná situácia a bezpečnostné opatrenia na výjazdovom rokovaní v Handlovej boli na maximálnej možnej úrovni. Prísnejšie opatrenia prijali len na rokovaní slovenskej a ukrajinskej vlády v Michalovciach.

Minister ubezpečil, že Policajný zbor spolu so spravodajskými službami robia všetko pre to, aby bola zabezpečená ochrana a bezpečnosť ústavných činiteľov, poslancov aj médií. "Spolu s úradom na ochranu ústavných činiteľov, krajskými riaditeľstvami Policajného zboru sme posilnili ochranu všetkých rizikových skupín v tomto prípade, kde môže smerovať akákoľvek hrozba. Urobíme všetko pre to, aby nedošlo k niečomu podobnému, čoho svedkami sme boli v stredu (15. 5.)," deklaroval Šutaj Eštok.

Chce dať garanciu toho, že rezort vnútra, polícia aj všetky bezpečnostné zložky sú tu na to, aby garantovali bezpečnosť. "Útok na premiéra Slovenskej republiky je útokom na demokraciu, urobíme všetko pre to, aby sme túto demokraciu bránili," poznamenal minister.

Zároveň vyzval médiá, aby prestali dávať priestor konšpirátorom, šíriteľom hoaxov, prípadne kandidátom do európskych volieb, ktorí si z tejto situácie robia politiku. "Odmietam, aby sa časť mediálneho spektra a časť politickej scény snažila tento ohavný čin preklopiť na zodpovednosť bezpečnostných zložiek," poznamenal Šutaj Eštok. Doplnil, že odpoveďou na nenávisť nemôže byť nenávisť.