Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

FOTO VO VNÚTRI: Tento muž by mal mať informácie o Kuciakovej vražde

Ján Kuciak s priateľkou Martinou Kušnírovou, ilustračná snímka Foto: TASR Michal Svítok

Zatiaľ neznámu osobu prokurátor vyzval, aby sa sama prihlásila na príslušných úradoch - priamo na ÚŠP v Pezinku, alebo na Národnej kriminálnej agentúre, národnej protizločineckej jednotke.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Dozorujúci prokurátor z Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zverejnil v pondelok identikit muža, ktorý môže mať informácie o vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Podľa jeho slov môže táto osoba "disponovať informáciami ku samotnému skutku, prípadne k osobám, ktoré sa na spáchaní skutku mohli podieľať". Zatiaľ neznámu osobu prokurátor vyzval, aby sa sama prihlásila na príslušných úradoch - priamo na ÚŠP v Pezinku, alebo na Národnej kriminálnej agentúre, národnej protizločineckej jednotke.

Na snímke identikit možného svedka hľadaného v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorý zverejnil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry počas tlačovej konferencie k prípadu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v Pezinku 17. septembra 2018.
Foto: TASR/Marko Erd


Od začiatku prebiehalo vyšetrovanie v dvoch rovinách. "Prvá bola zameraná na zistenie totožnosti samotného vykonávateľa vraždy a osôb, ktoré mu poskytovali pomoc pri jeho spáchaní, druhá sa zameriavala na zistenie motívu a predpokladaného objednávateľa vraždy," uviedol.

Vyšetrovanie sa v súčasnosti zameriava na dva hlavné okruhy práce zavraždeného novinára. "Z pochopiteľných dôvodov nebudeme tieto bližšie špecifikovať, pretože uverejňovanie akýchkoľvek detailnejších informácií napomáha iba páchateľom zorientovať sa vo veci a v snahe vyhnúť sa trestnému postihu." Prokurátor potvrdil, že išlo o vraždu na objednávku.

Prokurátor uviedol, že v rámci vyšetrovania poskytovali všetky informácie a zabezpečené dôkazy aj medzinárodnému vyšetrovaciemu tímu. V apríli podpísali v Haagu dohodu o zriadení spoločného vyšetrovacieho tímu s Talianskom, ktorá bola základom pre vymieňanie si informácií. Od prvého dňa vyšetrovania spolupracujú na prípade aj s Europolom. "Analytickou činnosťou Europolu sa podarilo získať niektoré dôležité informácie, ktoré by za iných okolností zostali nedostupné a ktoré priniesli posun vo vyšetrovaní," ozrejmil prokurátor. Niektoré čiastkové analýzy k prípadu priniesla aj spolupráca s FBI.

"V priebehu doterajšieho vyšetrovania bolo päť obhliadok miesta činu, tiel poškodených a potenciálnych miest výskytu páchateľa, 40 úkonov zameraných na vydanie veci, štyri domové prehliadky, šesť prehliadok iných priestorov, 18 prehliadok tiel vrátane zaisťovania odtlačkov prstov, DNA, pachových stôp, atď.," informoval o doterajšom priebehu a postupe vyšetrovania prokurátor. Vypočuli viac ako 200 osôb, niektoré aj opakovane vrátane troch rodinných príslušníkov poškodených.



"Ďalej boli vykonané dva vyšetrovacie pokusy, ktorými sa overoval priebeh čiastkových dejov na mieste činu a v jeho okolí," doplnil. Vyšetrovaciemu tímu sa podarilo zabezpečiť niekoľko desiatok tisíc záznamov o uskutočnenej telekomunikačnej prevádzke, ktoré podľa prokurátora boli a sú predmetom podrobných analýz. Do dnešného dňa zadržali sedem podozrivých osôb, ktoré však po vykonaní potrebných úkonoch prepustili. Prokuratúra zatiaľ nemá konkrétneho obvineného vo veci vraždy novinára.

"O ďalšom priebehu a konkrétnych výsledkoch vyšetrovania bude verejnosť informovaná ihneď, ako to procesná situácia umožní a v rozsahu, ktorý neohrozí ďalší stav prípravného konania a konania na súde," uviedol.

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm.