Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

PELLEGRINI:Uvalenie Trupových ciel by malo vážny dosah aj na Slovensko

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Dodal, že Slovensko je za rozširovanie EÚ, podporuje krajiny západného Balkánu.

Brusel/Bratislava 22. marca (TASR) – Slovensko bude čakať na to, ako dopadnú rokovania medzi Spojenými štátmi a Európskou úniou (EÚ) o tom, či Únia dostane výnimku z plánovaného zavedenia ciel tak, ako ich predstavil americký prezident Donald Trump. Tieto clá by totiž mali vážny dosah aj na hospodárstvo SR. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) o tom informoval novinárov pred Európskym summitom v Bruseli.

Dodal, že by bol veľmi nerád, keby EÚ vstúpila do akejsi obchodnej vojny s USA. "To by malo veľmi vážny dosah nielen na hospodárstvo EÚ, ale aj SR, pretože Slovensko je jedna z najviac exportne orientovaných krajín v rámci EÚ, a preto pevne verím, že rokovania budú úspešné a nedôjde k zavedeniu ciel na oceľ a hliník tak, ako o nich bolo hovorené, a takisto nedôjde k nejakým vážnym zmenám pri obchodovaní s automobilmi, čo by malo takisto vážny vplyv aj na produkciu a priemysel SR," upozornil Pellegrini.

Zavedenie týchto ciel pre EÚ by podľa neho znamenalo vyvodenie krokov aj zo strany Únie. "V prípade, že sa tak stane, SR bude podporovať pozíciu EÚ a postupovať tak, ako sa v tomto prípade bude musieť. Začať šetrenie na Svetovej obchodnej organizácii a prijímať prípadné protiopatrenia," skonštatoval. Podľa neho je však ešte predčasné, o tom uvažovať.



P. Pellegrini: SR je za rozširovanie EÚ, podporuje krajiny západného Balkánu


Pozícia Slovenska je v otázke západného Balkánu dlhodobo jasná. Slovensko je podľa premiéra SR Petra Pellegriniho za rozširovanie Európskej únie (EÚ) a podporuje aj krajiny západného Balkánu. Tie si však budú musieť najprv splniť domáce úlohy. Predseda vlády to povedal novinárom pred summitom Európskej rady v Bruseli.

"Slovensko je za rozširovanie EÚ, Slovensko bude podporovať krajiny západného Balkánu v tomto úsilí, ale na druhej strane budeme zodpovedne trvať na tom, že si tieto krajiny musia splniť svoje domáce úlohy a splniť všetky prístupové kapitoly tak, ako si ich splnila EÚ," zdôraznil s tým, že niekedy to môže byť bolestivé. Pripomenul, že SR je jednoznačne za rozširovanie Únie. "Podporujeme rozširovanie za podmienok, že si jednotlivé krajiny splnia podmienky tak, ako sú uvedené v jednotlivých kapitolách," dodal Pellegrini.