Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Bugárovci chcú cyklistom povoliť liter desaťstupňového piva

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa bugárovcov nie je spomínaná koncentrácia alkoholu pre cyklistov nebezpečná.

Bratislava 3. júla (TASR) - Strana Most-Híd chce povoliť cyklistom 0,5 promile alkoholu v krvi. "Je to koncentrácia, ktorá je platná ako horná tolerovaná hranica vo väčšine členských štátov EÚ aj pri motorových vozidlách," povedal poslanec NR SR Andrej Hrnčiar. Podľa bugárovcov nie je spomínaná koncentrácia alkoholu pre cyklistov nebezpečná. Dokazuje to aj analýza, ktorú si dali vypracovať.

Ak by pre cyklistov neplatila nulová tolerancia alkoholu a povolených by mali 0,5 promile, mužskí cyklisti by mohli vypiť napríklad liter desaťstupňového piva či 300 ml bieleho vína, alebo 80 ml 40-percentného destilátu. Ženy cyklistky by si mohli dopriať iba 600 ml desaťstupňového piva či 200 ml bieleho vína, alebo 50 ml 40-percentného destilátu.

Bugárovci zdôrazňujú, že sa nesnažia propagovať alkohol na cestách. Sú za prísne trestanie vodičov, ktorí šoférujú pod vplyvom alkoholu. Myslia si však, že pri cyklistoch by istá tolerancia mohla byť povolená. Svoj názor podopierajú znaleckou expertízou, ktorú im vypracoval Ústav súdneho lekárstva a medicínskych expertíz Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine.

"Súdni znalci namietajú nulovú toleranciu," citoval Hrnčiar z posudku. Znalci podľa jeho slov tvrdia, že každé zariadenie, ktoré zisťuje koncentráciu alkoholu v krvi, podlieha určitej laboratórnej chybe. Tá podľa nich môže spôsobiť to, že alkohol v krvi prístroj nameria aj človeku, ktorý ho v skutočnosti nepožil.

"Kombináciou niektorých potravín, napr. ovocných štiav či džúsov s vysokou koncentráciou cukru, môže človek po požití týchto nápojov nafúkať až 0,2 promile alkoholu," uviedol Hrnčiar odvolávajúc sa na znalecký posudok.

Bugárovci navrhujú povoliť 0,5 promile pre cyklistov v novele cestného zákona, ktorú predkladajú na júlovú schôdzu Národnej rady SR. Mienia sa uchádzať o podporu všetkých strán. Hrnčiar si myslí, že ak členovia Smeru-SD dostanú pri hlasovaní voľnú ruku, novela prejde.