Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Celonárodná spomienka pripomenula 200. výročie narodenia J. M. Hurbana

Čestná stráž prezidenta SR so slovenskou zástavou a hrad Beckov na horizonte počas celonárodnej a celocirkevnej spomienky pri príležitosti 200. výročia narodenia J. M. Hurbana, 19. marca 2017 v Beckove. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Slávnosť na počesť slovenského národovca sa konala v jeho rodnej obci Beckov v okrese Nové Mesto nad Váhom.

Beckov 19. marca (TASR) – Slovenský národovec, evanjelický farár, politik, novinár, spisovateľ a literárny kritik Jozef Miloslav Hurban bol prínosom nielen pre cirkev, ale aj pre celý národ. Generálny biskup Evanjelickej cirkvi (ECAV) na Slovensku Miloš Klátik to dnes povedal počas celonárodnej a celocirkevnej spomienky pri príležitosti 200. výročia narodenia J. M. Hurbana, ktorá sa konala v jeho rodnej obci Beckov v okrese Nové Mesto nad Váhom.

Generálny biskup Evanjelickej cirkvi na Slovensku Miloš Klátik káže v evanjelickom kostole počas celonárodnej a celocirkevnej spomienky pri príležitosti 200. výročia narodenia J. M. Hurbana, 19. marca 2017 v Beckove.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


"Zdôrazňoval predovšetkým to, aby sme čerpali z našej viery a nepoddávali sa cudzím náukám. Bol v tomto naozaj veľmi rozvážny, ale aj odvážny. Až tak, že mu mnohokrát siahali aj na život. Myšlienku prehĺbenia Kollárovho - Národnosť a nábožnosť sú sestry - používal aj v Lutherovom slova zmysle. Že sme občanmi aj duchovného, ale aj svetského panstva. To je veľmi dôležité, aby sme nielen kázali Božie slovo, žili tým duchovnom, ale z toho aj čerpali a niečo preniesli aj do života spoločnosti. Samozrejme, najprv rodiny, potom cirkvi a potom aj celého národa. A on takým predstaviteľom bol," povedal Klátik.



Na oslavách sa zúčastnila aj pravnučka J. M. Hurbana Tatiana Milica Srnánková (rodená Hurbanová). "Bol veľmi vzácny a veľmi si ho vážim. Pretože, nemohla som urobiť nič takého, aby som sa mu mohla priblížiť. Žila som len slušný život, ako som vládala. To je všetko, čo som mohla urobiť z úcty k nemu. Nás vychovával otec, ktorý bol vnukom Jozefa Miloslava, v tom zmysle, že nech sa nechválime tým, čo vykonal on, ale nech sa snažíme vykonať tiež niečo takého a až potom sa môžeme k nemu hlásiť. Takže, ja som nikdy nikde nehovorila, z akej rodiny pochádzam," uviedla Hurbanova pravnučka.



Po slávnostných službách Božích v evanjelickom kostole v Beckove položili kvety k pamätnej tabuli J. M. Hurbana a slávnostne otvorili obnovenú expozíciu J. M. Hurbana v expozícii Trenčianskeho múzea. Historický sprievod obcou predchádzal popoludniu v miestnom kultúrnom dome, venovanému Hurbanovi. Jeho súčasťou bol program Beckovčania svojmu rodákovi, uvedenie poštovej známky J. M. Hurban, ako aj prezentácia pamätnej medaily tejto osobnosti.

Politici a hostia sledujú kázeň generálneho biskupa Evanjelickej cirkvi na Slovensku Miloša Klátika v evanjelickom kostole očas celonárodnej a celocirkevnej spomienky pri príležitosti 200. výročia narodenia J. M. Hurbana, 19. marca 2017 v Beckove.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Uskutočnili sa i viaceré sprievodné akcie, napríklad výstava fotografií Krásy beckovskej prírody či panelová výstava Pravde a národu J. M. Hurban (1817-1888). Obidve sú inštalované v Kultúrnom dome v Beckove.



V predvečer 200. výročia narodenia J. M. Hurbana vyšiel aj zborník z vedecko-historickej konferencie ECAV na Slovensku, ktorá sa konala v novembri 2016. Jeho názov je Jozef Miloslav Hurban a jeho doba. Prínos pre cirkev a národ. Pre ECAV ju vydalo vydavateľstvo Tranoscius, a. s., Liptovský Mikuláš. Editorom zborníka je doc. Miloš Klátik a recenzentom prof. Igor Kišš.