Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Cenu Daniela Rapanta na rok 2018 dostal J. Rydlo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cenu udeľuje každoročne Historický odbor Matice slovenskej, je to najvyššie ocenenie za prínos k rozvoju historických vied či zásluhy za poznanie slovenských dejín.

Bratislava 12. decembra (TASR) – Člen a dlhoročný tajomník Slovenského ústavu v Ríme a niekdajší poslanec Národnej rady (NR) SR Jozef Rydlo sa stal laureátom Ceny Daniela Rapanta na rok 2018. Cenu udeľuje každoročne Historický odbor Matice slovenskej, je to najvyššie ocenenie za prínos k rozvoju historických vied či zásluhy za poznanie slovenských dejín. TASR informovala Anna Miklošová-Hrušková z Únie slovenských spisovateľov, umelcov a kultúrnych tvorcov žijúcich mimo územia Slovenska.

Ocenenie si Rydlo, ktorý je zároveň predstaviteľom slovenského politického exilu po roku 1968, prevzal ešte v pondelok (10.12.). Na slávnostnom udelení v Zichyho paláci v Bratislave mu ho odovzdal predseda Historického odboru Matice slovenskej Róbert Letz a predseda Dozorného výboru Matice slovenskej Štefan Martinkovič. "Pri tejto príležitosti mesto Vrbové laureáta poctilo svojou jubilejnou medailou, ktorú mu odovzdala jeho primátorka Ema Maggiová," podotkla Miklošová-Hrušková.

Cenu Daniela Rapanta udeľuje Historický odbor Matice slovenskej od roku 1997 ako svoje najvyššie ocenenie za prínos k rozvoju historických vied, za zásluhy o poznanie slovenských dejín a života Slovákov doma aj v zahraničí. Doteraz bola udelená vyše 30 slovenským historikom.