Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

NA CESTÁCH OPATRNE: Piešťany trápi hmla, Komárno zase poľadovica

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Na Horskom priechode Čertovica a na ceste III/584 Srdiečko - Bystrá musia vodiči použiť snehové reťaze.

Žilina 17. januára (TASR) - Na kašovitý a utlačený sneh pokrývajúci vozovky takmer v celom Žilinskom kraji upozornila v stredu ráno webová stránka Slovenskej správy ciest (SSC).

Vodiči by mali zbystriť pozornosť najmä v úseku diaľnice D1 Ivachnová – Važec, na rýchlostnej ceste R3, obchvat Horná Štubňa, medzi Trstenou a Tvrdošínom a v úseku cesty medzi Sedliackou Dubovou a Širokou, kde je povrch vozoviek pokrytý vrstvou kašovitého snehu.

Utlačený sneh v hrúbke štyri až päť centimetrov sa podľa SSC nachádza na cestách III. triedy v obvode Bytča.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) podľa informácií na oficiálnej internetovej stránke nepredpokladá v stredu žiadne väčšie komplikácie spojené s počasím. Pre celý Žilinský kraj však na štvrtok (18. 1.) platí výstraha druhého stupňa pred silným vetrom, ktorý by mal trvať do piatka (19. 1.) rána.

Hasiči z TSK zasahovali pri troch dopravných nehodách na diaľnici D1


Hasiči z Trenčianskeho samosprávneho kraja zasahovali v utorok (16.1.) pri troch dopravných nehodách na diaľnici D1. Hromadná nehoda pri Chocholnej-Velčiciach ochromila dopravu na diaľnici na niekoľko hodín.

Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Marián Petrík, pri nehode sa zrazilo osem osobných a štyri nákladné motorové vozidlá. V dôsledku udalosti došlo k zraneniu dvoch osôb. Diaľnica v smere na Žilinu bola neprejazdná, Situáciu sťažovalo husté sneženie.

Hasiči z Trenčianskeho samosprávneho kraja zasahovali v utorok (16.1.) pri troch dopravných nehodách na diaľnici D1. Hromadná nehoda pri Chocholnej-Velčiciach ochromila dopravu na diaľnici na niekoľko hodín. pri nehode sa zrazilo osem osobných a štyri nákladné motorové vozidlá. V dôsledku udalosti došlo k zraneniu dvoch osôb. Diaľnica v smere na Žilinu bola neprejazdná, situáciu sťažovalo husté sneženie.
Foto: TASR - KR HaZZ Trenčín

„Zasahujúci hasiči zabezpečili miesto dopravnej nehody a preverili zdravotný stav všetkých účastníkov. Na vozidlách vykonali protipožiarne opatrenia a do zberných nádob zachytávali naftu unikajúcu z prerazenej nádrže jedného z ťahačov. Po prečerpaní prevádzkových kvapalín začali príslušníci HaZZ pomocou vzduchových vankúšov a navijaku postupne uvoľňovať osobné automobily uviaznuté pod návesmi nákladných vozidiel. Následne asistovali pri spojazdnení uviaznutých kamiónov a postupnom sprejazdnení diaľnice D1," uviedol Petrík.

Ďalšie dve dopravné nehody sa stali pri Dubnici nad Váhom a pri Ilave. Nehoda nákladného a osobného automobilu pri Ilave si vyžiadala jedno zranenie.

V Žilinskom kraji zasahovalo pre zlé počasie 69 hasičov s 22 kusmi techniky


V súvislosti s nepriaznivým počasím zasahovalo v Žilinskom kraji v utorok (16.1.) a v stredu ráno celkom 69 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) s 22 kusmi techniky. Hasiči odstraňovali následky viacerých dopravných nehôd v ôsmich okresoch, potrápil ich aj spadnutý strom. TASR o tom informoval Marek Panák z Krajského riaditeľstva HaZZ v Žiline.

Celkovo došlo pri dopravných kolíziách k zraneniu siedmich osôb. „V stredu pred pol siedmou ráno boli hasiči z Martina vyslaní k nehode, ktorá sa stala na štátnej ceste číslo I/65 v katastri mesta Martin na nadjazde. Pri nehode došlo k zrážke osobného vozidla s posýpačom," ozrejmil Panák s tým, že príslušníci HaZZ vyslobodili z auta jednu zakliesnenú zranenú osobu, ktorú odovzdali do opatery Záchrannej zdravotnej služby.

V jednom prípade v okrese Tvrdošín odstraňovali spadnutý strom z pozemnej komunikácie, priblížil Panák.

Celkovo zasahovali príslušníci HaZZ zo stanice v Martine päťkrát, v Dolnom Kubíne a Žiline boli tri výjazdy, dvakrát zasahovali v Tvrdošíne a v Ružomberku. „Po jednom výjazde mali hasiči zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline a zo staníc v Rajci, Námestove, Turčianskych Tepliciach a Turzovke," uzavrel Panák.

Cesty na Zemplíne sú zjazdné, väčšinou mokré


Cesty na Zemplíne sú zjazdné, väčšinou mokré. Cestári komplikácie počas noci nezaznamenali.

Ako TASR informoval vedúci strediska michalovskej Správy ciest Košického samosprávneho kraja Michal Kráľ, cesty na dolnom Zemplíne sú momentálne mokré. "V noci bolo v teréne 13 sypačov a tri traktory. Napadlo maximálne sedem centimetrov, v okrese Sobrance v kopcoch možno aj desať až 12 centimetrov," uviedol.

Podľa jeho ďalších slov neevidovali žiadne problémy ani komplikované úseky. "Pracovníci momentálne dočisťujú komunikácie," doplnil. Na starosti majú v rámci michalovského strediska spolu 580 kilometrov ciest.

Komplikácie nezaznamenali ani v okresoch Humenné, Snina a Medzilaborce. "V teréne bolo v noci všetkých 18 sypačov. Momentálne sú cesty väčšinou mokré. Situáciu stále monitorujeme," uviedol pre TASR Ľubomír Galanda, riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Humenné, ktorá zabezpečuje údržbu na približne 540 kilometroch ciest.

V okolí Piešťan je hustá hmla,v okresoch D.Streda a Komárno zase poľadovica


Vodiči by mali byť v stredu doobeda na cestách opatrní. V okolí Piešťan je hmla s dohľadnosťou do 50 metrov, v okresoch Dunajská Streda a Komárno je na viacerých miestach poľadovica. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na webe zjazdnosť.sk.

Aktuálna situácia na slovenských cestách.
Foto: www.zjazdnost.sk

Na Horskom priechode Čertovica a na ceste III/584 Srdiečko - Bystrá musia vodiči použiť snehové reťaze. "Horský priechod Donovaly je opäť prejazdný pre všetku dopravu," uvádza web. Cesta I/51 v úseku Senica - Radošovce je po odstránení havarovaného kamióna opäť plne prejazdná. Na ceste I/66 HP Besník sa pre silný vietor tvoria na vozovke snehové jazyky.

Všetky sledované diaľničné úseky, rýchlostné cesty a cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné.