Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia klesla, na chrípku stúpla

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 35.597 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Prešovskom kraji, najnižšiu v Bratislavskom kraji.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 14. kalendárnom týždni tohto roka v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 1,5 percenta. Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) stúpla o 2,8 percenta. TASR o tom informovali z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 35.597 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Prešovskom kraji, najnižšiu v Bratislavskom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1277 osôb, čo predstavuje 3,6 percenta zo všetkých ARO," priblížil úrad.

Ako chrípku a CHPO v 14. kalendárnom týždni nahlásili 3266 ochorení, čo predstavuje 9,2 percenta z celkového počtu ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Trnavskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov.

V spomínanom období nahlásili prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu v jednej materskej škole v Prešovskom kraji. Zákaz návštev vo Fakultnej nemocnici J.A. Reimana Prešov zrušili 4. apríla a zákaz návštev na lôžkových oddeleniach Ľubovnianskej nemocnice v Starej Ľubovni zrušili 8. apríla.

Úrad v spomínanom týždni zaznamenal jeden prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia. Takisto bolo spracovaných deväť prípadov ochorenia COVID-19.

V Banskobystrickom kraji stúpol výskyt akútnych respiračných ochorení



V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) uplynulý týždeň stúpol výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) a chrípky a jej podobných ochorení. Oproti 13. kalendárnemu týždňu je vyšší o viac než štyri percentá. Na webe Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici o tom v pondelok informovala regionálna hygienička Zora Kľocová Adamčáková.

RÚVZ zaznamenal spolu 4464 prípadov ARO, čo predstavuje chorobnosť 1448,2 na 100.000 osôb v starostlivosti hlásiacich lekárov. Najvyššiu mal okres Banská Štiavnica, najnižšiu Krupina a najčastejšie boli choré deti do piatich rokov veku. Z toho bolo chrípke podobných 400 ochorení, čo je chorobnosť 129,8 na 100.000 ľudí, najviac v okrese Poltár. Prevažovala veková skupina 15 až 19-ročných.