Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Slovensko

Chorvátsko, Rakúsko, Bulharsko i Francúzsko pýtať pasy detí nebudú

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ministerstvo zahraničných vecí však dostalo už od niektorých krajín aj odlišné stanovisko. Česko, Taliansko, Holandsko a Litva budú vyžadovať samostatný cestovný doklad aj pre dieťa.

Bratislava 25. mája (TASR) - Chorvátsko, Rakúsko, Bulharsko a Francúzsko budú v najbližšej budúcnosti aj naďalej akceptovať zápis dieťaťa v pase rodiča, a to aj po tom, ako účinnosť nadobudne nové nariadenie Európskeho parlamentu o cestovných dokladoch.

To predpokladá, že svoj vlastný pas by mali od 26. júna mať aj deti do päť rokov.

"Napriek tomu, že niektoré krajiny zápisy budú uznávať, my našim občanom odporúčame, aby si do tohto času (26.6.) vybavili cestovný pas aj pre deti to piatich rokov hlavne z dôvodu, že môžu tranzitovať cez krajiny, ktoré tento doklad uznávať nebudú. V každom prípade bude lepšie, keď sa týmto spôsobom prípadným nedorozumeniam vyhnú," informoval dnes na tlačovej konferencii riaditeľ Konzulárneho odboru Ministerstva zahraničných vecí (MZV) SR Igor Pacolák.

MZV podľa neho dostalo už od niektorých krajín aj odlišné stanovisko k tejto otázke. Česko, Taliansko, Holandsko a Litva budú vyžadovať samostatný cestovný doklad aj pre dieťa.

Tu bude player


Ročne trávi dovolenku v zahraničí asi milión Slovákov, z toho asi 600.000 využije služby cestovných kancelárií. Medzi najnavštevovanejšie krajiny patria všetky susedné štáty s výnimkou Ukrajiny, ale tiež napríklad Chorvátsko, kde ročne smeruje zhruba 300.000 slovenských turistov.