Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Cigániková podala pre čakačky na neurochirurgii UNB trestné oznámenie

Na snímke poslankyňa NR SR Jana Cigániková (SAS). Foto: TASR - Jakub Kotian

Všetko nasvedčuje tomu, že pacienti s menej vážnymi stavmi boli uprednostňovaní pred pacientmi s vážnejšími stavmi, uviedla poslankyňa.

Bratislava 11. septembra (TASR) – Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Jana Cigániková (SaS) podala pre dianie na neurochirurgii v štátnej nemocnici na bratislavských Kramároch v utorok trestné oznámenie pre všeobecné ohrozenie a podozrenie z neohlásenia trestného činu. Dôvodom sú dvojité čakacie zoznamy, na ktoré upozornil poslancov prednosta kliniky Andrej Šteňo.

Rovnako ako on volá po poslaneckom prieskume na Neurochirurgickej klinike Nemocnice L. Dérera. "Všetko nasvedčuje tomu, že pacienti s menej vážnymi stavmi boli uprednostňovaní pred pacientmi s vážnejšími stavmi," uviedla. Podľa jej slov pacienti zo súkromnej kliniky jedného z lekárov na neurochirurgii boli tými, ktorých uprednostňovali. Šteňo v liste poslancom parlamentného zdravotníckeho výboru tvrdí, že išlo o bývalého primára.

Cigániková tvrdí, že ak došlo "k nesprávnemu manažovaniu onkologicky chorých pacientov, toto je vrchol ľadovca." Zároveň sa pýta, kto "určuje poradie, v akom budú pacienti operovaní."

Považuje za nešťastné, že sú personálne kauzy v nemocnici mediálne prepierané, rovnako ako to, že ich musí riešiť parlament. "Personálne problémy nemôžu spôsobiť, že budú mať vplyv na zdravie človeka alebo na jeho život. Pri normálne nastavených pravidlách by k takejto situácii za žiadnych okolností nemalo dochádzať," zdôraznila.

Cigániková vyzvala Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB), pod ktorú patrí aj zariadenie na Kramároch, aby okamžite spravila "poriadok v čakačkách", aby si pacienti mohli odsledovať, kedy majú ísť na operáciu.

Z neurochirurgickej kliniky Nemocnice L. Dérera na bratislavských Kramároch odchádzajú štyria lekári. V súčasnosti im plynie dvojmesačná výpovedná lehota. Dôvodom majú byť nezhody s prednostom kliniky. Klinika na Kramároch je vrcholovým neurochirurgickým pracoviskom v SR s pre- a postgraduálnym doškoľovaním lekárov a sestier.

Situáciu na klinike sleduje aj ministerstvo zdravotníctva, potvrdila jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová. "Čo sa týka otázky uprednostňovania pacientov, tak MZ SR považuje akékoľvek prípadné uprednostňovanie pacientov z iných ako relevantných a preukázateľných medicínskych dôvodov za nesprávne a v rozpore so základnými etickými princípmi," reagovala.

Upozornila, že nastavenie a správne fungovanie zaraďovania pacientov na operačné výkony je plne v kompetencii a na zodpovednosti vedenia danej kliniky. "Vedenie UNB MZ SR informovalo, že všetci pacienti, ktorí boli na zoznamoch pacientov čakajúcich na zákrok už boli listami oslovení, aby kontaktovali klinku z titulu určenia termínu zákroku. Vedenie UNB MZ SR takisto informovalo, že 8 z 10 pacientov už absolvovalo zákrok," dodala Eliašová. Pripomenula tiež, že manažment prijíma opatrenia zamerané na stabilizáciu situácie na klinike.