Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

M.ČÍŽ: Niektoré médiá fyzické útoky a topánky v parlamente bavia

Miroslav Číž v TABLET.TV Foto: Screenshot

S príchodom OĽaNO a špeciálne Alojza Hlinu sa podľa podpredsedu parlamentu Číža dostal do NRSR nový spôsob boja, ktorý vyvrcholil dokonca fyzickým útokom na iného poslanca.

Bratislava 2. decembra (Teraz.sk) – Staronový podpredseda parlamentu Miroslav Číž (Smer-SD) si nemyslí, že by bývalý predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) obmedzoval práva opozície, aj keď aj on zaregistroval zníženie napätia v zákonodarnom zbore po nástupe Petra Pellegriniho (Smer-SD).



Zároveň však poukazuje na to, že s príchodom zástupcov Obyčajných ľudí a nezávislých osobností a špeciálne Alojza Hlinu, ktorý za nich kandidoval v roku 2012, sa do parlamentu dostal nový spôsob boja.
V parlamente sa podľa Číža búchalo topánkou, voliť chodili poslanci bočnými dverami, lebo hlavné boli nepriechodné. “Pán Hlina obštruoval tým, že sa postavil k pultu a neopustil ho tri hodiny. Zavŕšil to fyzickým útokom na iného poslanca,” poznamenal v diskusnej relácii na TABLET.TV. Dodal, že osobne mal pocit, že niektoré médiá tento nový typ politiky v parlamente baví.

Na snímke poslanec NR SR Alojz Hlina (OĽaNO) počas príhovoru z tribúny na proteste proti korupcii v zdravotníctve v Košiciach 28. novembra 2014.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Rokovací poriadok a schránkové firmy

Podľa Číža už zrejme nebude pred voľbami dostatok času na to, aby Smer-SD s opozíciou dohodol na výraznejších zásahoch do rokovacieho poriadku parlamentu, privítal by však, aby sa aspoň, pre prípad fyzických útokov, sfunkčnil mechanizmus, na základe ktorého môže dať predseda parlamentu vyviesť osobu z miestnosti.

Číž sa vyjadril aj k novele zákona, ktorou chce Smer-SD znemožniť schránkovým firmám účasť na verejných obstarávaniach. “Dávame prvý zákon, ktorý naznačuje záujem štátu v tomto smere,” poznamenal. Zároveň ale upozornil, že prostredie výhodné pre schránkové firmy na Slovensku podľa neho vytvorili pravicové vlády, navyše má táto forma podnikania isté zázemie aj na európskej úrovni. “Schránkové firmy a daňové raje sú súčasťou obchodného práva v Európe,” povedal s tým, že tento stav je podľa neho výsledkom liberalizačných, deregulačných a privatizačných tendencií, ktoré presadzovala európska pravica. “Zmeniť toto prostredie nie je jednoduché,” uzavrel Číž.

Na snímke Renáta Zmajkovičová
Foto: TASR/Michal Svítok


V diskusii rozprával aj o osude novely Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), ktorá sa týka školských bufetov, imperfektných ustanoveniach rokovacieho poriadku, ale o možných scenároch parlamentného života vo volebnom roku.