Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Členovia ÚVK zložili sľub, predsedom sa stal Štefan Škrabák

Trinásť členov Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre novembrové voľby do orgánov samosprávnych krajov zložilo 16. októbra 2013 sľub predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi. Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (vľavo) a podpredseda ÚVK Milan Polešenský. Foto: TASR/Martin Baumann

Členov komisie delegovali podľa zákona politické strany, ktoré predložili svoje kandidátky pre voľby do zastupiteľstva aspoň v polovici samosprávnych krajov.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Trinásť členov Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre novembrové voľby do orgánov samosprávnych krajov zložilo dnes sľub predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi. Na základe žrebu sa predsedom komisie stal Štefan Škrabák (KSS), ktorý bol členom ÚVK vo voľbách do VÚC aj v roku 2009. Podpredsedom sa stal Milan Polešenský (Európska demokratická strana). Zapisovateľkou ÚVK je Eva Chmelová.

Členov komisie delegovali podľa zákona politické strany, ktoré predložili svoje kandidátky pre voľby do zastupiteľstva aspoň v polovici samosprávnych krajov. Prvé zasadnutie členov ÚVK zvolal podľa zákona predseda vlády.  

Premiér Fico v krátkom príhovore zaželal členom ÚVK dobré priateľské a kolegiálne vzťahy. Vyjadril presvedčenie, že ÚVK bude dobre kontrolovať všetky procesy a bude dobrým radcom a poradcom pre kandidujúce subjekty. "Nepodliehajte predpojatosti a neovereným informáciám, spoľahnite sa na svoje skúsenosti a vlastný inštinkt," zdôraznil Fico. Dodal, že práve dôveryhodnosť skutkov členov ÚVK prispejú k tomu, aby boli voľby a ich priebeh hodnotené pozitívne. 

Členmi ÚVK sa stali Ján Báhidský (Nový Parlament), Martin Beluský (Ľudová strana Naše Slovensko), Tibor Cabaj, (ĽS-HZDS), Miloslava Čutková ( Strana moderného Slovenska), Soňa Kikušová (Priama Demokracia), Eva Kukurová (Národ a spravodlivosť - naša strana), Róbert Madej (Smer-SD), Peter Nyilfa (Strana maďarskej komunity - Magyar Közösség Pártja), Vladimír Pčolinský (Nová väčšina-Dohoda), Milan Polešenský (Európska demokratická strana), Martina Stodolová (SNS), Jakub Škrabák (Slovenská ľudová strana), Štefan Škrabák (KSS).

ÚVK sa ihneď po zložení sľubu stretla na prvom pracovnom rokovaní.

Voľby predsedov a poslancov samosprávnych krajov sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 9. novembra. Prípadné druhé kolo bude 23. novembra, avšak len pre kraje, kde ani jeden z kandidátov na predsedu VÚC nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov. Pokiaľ ide o voľbu poslancov, mandát získa kandidát, ktorý v danom volebnom obvode dostane od voličov najviac platných hlasov.

O post predsedu samosprávneho kraja má záujem 66 kandidátov. Tohtoročné voľby budú v poradí štvrté v histórii Slovenska, prvé boli v roku 2001. Náklady na ne by mali dosiahnuť takmer desať miliónov eur. Voľby do orgánov samosprávnych krajov sa konajú každé štyri roky. Slovensko má osem samosprávnych krajov.




ÚVK chce, aby vo volebných okrskoch mohli byť ľudia pri sčítaní hlasov


Ústredná volebná komisia (ÚVK) pre voľby do orgánov samosprávnych celkov (9. 11.) požiadala okrskové volebné komisie, aby umožnili občanom zúčastniť sa na sčítavaní hlasov vo volebnej miestnosti. Uznesenie v tomto duchu prijala ÚVK dnes na svojom prvom pracovnom stretnutí.

"V uznesení vyzývame okrskové volebné komisie, aby občanom, ktorí o to požiadajú, umožnili byť pri sčítavaní hlasov," uviedol pre TASR predseda ÚVK Štefan Škrabák (KSS), ktorý dodal, že členovia toto uznesenie prijali jednohlasne. "Umožniť prítomnosť pri sčítavaní hlasov neurčuje zákon, rozhodnutie je na predsedoch okrskových volebných komisií," vysvetlil Škrabák.

Ten ďalej informoval, že ÚVK ešte v súvislosti s voľbami do VÚC nedostala žiadny podnet. "Ďalšie stretnutie ÚVK sa uskutoční 29. októbra v Bratislave," doplnil Škrabák.

Prvé stretnutie ÚVK sa uskutočnilo ihneď po slávnostnom zložení sľubu jej členov predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi a vyžrebovaní predsedu a podpredsedu ÚVK. Podpredsedom ÚVK sa stal Milan Polešenský (Európska demokratická strana).

Členmi ÚVK sú Ján Báhidský (NOVÝ PARLAMENT), Martin Beluský (Ľudová strana Naše Slovensko), Tibor Cabaj (ĽS-HZDS), Miloslava Čutková (Strana moderného Slovenska), Soňa Kikušová (Priama Demokracia), Eva Kukurová (Národ a spravodlivosť - naša strana), Róbert Madej (Smer-SD), Peter Nyilfa (Strana maďarskej komunity-Magyar Közösség Pártja), Vladimír Pčolinský (Nová väčšina-Dohoda), Martina Stodolová (SNS) a Jakub Škrabák (Slovenská ľudová strana).