Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Cudzinci sa budú učiť slovenský jazyk a spoznajú kultúru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Letná univerzita sa začína otváracím ceremoniálom v Modre v pondelok 1. júla. 

Bratislava 28. júna (TASR) - Univerzita Komenského (UK) v Bratislave privíta cudzincov, ktorí sa budú na Slovensku učiť slovenský jazyk a kultúru. Tento ročník nesie podtitul "100. výročie založenia Univerzity Komenského v Bratislave". Letnú univerzitu slovenského jazyka a kultúry organizuje Centrum ďalšieho vzdelávania UK už 29. rok. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller.

Letná univerzita sa začína otváracím ceremoniálom v Modre v pondelok 1. júla. "Program sa realizuje vo všetkých jazykových úrovniach (A1 – C1) a pre posilnenie jazykových kompetencií sú pripravené náročnejšie, no o to zaujímavejšie voliteľné lingvisticko-komunikačné semináre. Ide napríklad o kapitoly zo štylistiky, etymológie, diskusný klub či školu drámy," poznamenala Miller. Popri vzdelávaní ponúka škola sprievodný program ako jazykovednú prednášku, stretnutie s historikom a archeologičkou, nácvik folklórnych tancov, ľudových piesní a gastronomický workshop.

Na programe sú aj fakultatívne výlety za kultúrnymi a historickými pamiatkami do blízkeho aj vzdialeného okolia Modry, exkurzia do najkrajších miest Slovenska a pamiatok zapísaných vo svetovom dedičstve UNESCO. Slávnostné ukončenie Letnej univerzity bude opäť v Modre 18. júla.

K učeniu slovenčiny motivujú študentov rôzne pracovné i osobné dôvody. "Žijem na Slovensku už roky, ale je pre mňa ťažké učiť sa jazyk systematicky popri zamestnaní a rodine. Dúfam, že vzdelávanie počas troch týždňov bez rozptyľovania mi pomôže zlepšiť moju slovenčinu," povedal Tamás Miklós Berki z Maďarska. Francúzska Nicole Dailcroixová často cestuje na Slovensko a má tu i slovenských priateľov. Slovenčine rozumie, ale rada by si precvičila konverzáciu. "Moja matka, pôvodom zo Slovenska, nedávno zomrela a ja by som si chcel uctiť jej pamiatku tým, že navštívim miesto jej aj mojich predkov a naučím sa viac o ľuďoch, kultúre, histórii a geografii Slovenska," uviedol Thomas Rebold z USA.

Primárnym cieľom je naučiť a zdokonaliť sa v slovenskom jazyku, ale aj rozšíriť jazykovedné, literárne či kultúrne a historické poznatky o Slovensku a Bratislave ako hlavnom meste SR, rozvíjať jazykové kompetencie v odborných predmetoch a získať zručnosti na úspešné absolvovanie prijímacích testov všeobecných študijných predpokladov.