Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Policajti narazili aj na cyklistov, ktorí išli príšli rýchlo

Foto: TASR/Denisa Horváthová

V prvom polroku tohto roka boli cyklisti účastníkom dopravnej nehody v 172 prípadoch, čo je o 23 menej ako v rovnakom období minulého roku (195).

Bratislava 9. augusta (TASR) - Nesprávna jazda cez križovatku, nesprávne odbočovanie, nesprávny spôsob jazdy a porušenie povinností, to sú najčastejšie priestupky, ktorými cyklisti zapríčiňujú dopravné nehody. Pre TASR to potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka s tým, že polícia zaznamenala aj prípady prekročenia maximálnej povolenej rýchlosti.

"Okrem toho sa aj mimo nehôd dopúšťajú množstva priestupkov, najmä nesprávnym spôsobom jazdy, nedodržiavaním povinností cyklistu a tiež jazdou pod vplyvom alkoholu," pokračoval. Upozornil, že sú cyklisti, ktorí síce pravidlá cestnej premávky ako vodiči ovládajú, no nedodržiavajú ich a spoliehajú sa, že sa nič nestane. "Takéto hazardovanie však môže mať aj tragické následky," upozornil. Naopak, pochválil množstvo cyklistov, ktorí dbajú na bezpečnosť aj nad rámec zákonných povinností a okrem vzorného dodržiavania pravidiel cestnej premávky, napríklad permanentne nosia prilbu alebo reflexné prvky.

V prvom polroku tohto roka boli cyklisti účastníkom dopravnej nehody v 172 prípadoch, čo je o 23 menej ako v rovnakom období minulého roku (195). V priebehu celého vlaňajška boli cyklisti pri nehodách v 545 prípadoch. Policajné štatistiky podľa Slivku nevykazujú údaje, v akom veku sú cyklisti, ktorí najčastejšie zapríčiňujú dopravné nehody, v ktorom regióne, na akých typoch ciest, v ktorých deň v týždni, či dennú hodinu.