Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Danko: Vzťahy SR s Luxemburskom sú dynamické na všetkých úrovniach

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) odcestoval vo štvrtok 3. mája 2018 na dvojdňovú oficiálnu návštevu Luxemburského veľkovojvodstva. Na snímke predseda NR SR Andrej Danko (vľavo) a luxemburský predseda Poslaneckej snemovne Mars Di Bartolomeo si podávajú ruku pred knihou návštev počas stretnutia v Luxemburgu 3. mája 2018. Foto: TASR - Kancelária NR SR

Po súkromnej audiencii u luxemburského monarchu ukončil šéf slovenského parlamentu svoju návštevu a odcestoval na Slovensko.

Luxemburg 4. mája (TASR) – Bilaterálne vzťahy medzi Slovenskou republikou a Luxemburskom sú dynamické na všetkých úrovniach. Uviedol to predseda NR SR Andrej Danko (SNS) v piatok v závere svojej oficiálnej návštevy Luxemburského veľkovojvodstva.

Predsedu NR SR v piatok prijal luxemburský veľkovojvoda Henri. Po súkromnej audiencii u luxemburského monarchu ukončil šéf slovenského parlamentu svoju návštevu a odcestoval na Slovensko.

Veľkovojvoda Henri, ktorý v apríli tohto roku oslávil svoje 63. narodeniny, prevzal panovnícke kreslo po otcovi Jeanovi v roku 2000. Jean v Luxembursku vládol 36 rokov.

Luxembursko s rozlohu 2585 štvorcových kilometrov je po Malte druhou najmenšou krajinou EÚ. Podľa minulotýždňového sčítania obyvateľstva žije vo veľkovojvodstve 602.000 ľudí. Zaujímavým fenoménom sú tzv. prihraniční pracovníci, ktorí nežijú na území krajiny, ale chodia do Luxemburska pracovať. Je ich až 200.000, z toho polovicu tvoria Francúzi.

Osobitná spravodajkyňa TASR Zuzana Ďuricová