Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Delegáciu EP znepokojuje možné zapojenie R. Kaliňáka do viacerých káuz

Na snímke zľava v popredí holandská europoslankyňa Sophie Int'veltová, maltská europoslankyňa Roberta Metsolová, rumunská europoslankyňa Monica Macoveiová a rakúsky europoslanec Josef Weidenholzer počas prijatia delegácie europoslancov - Výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody v Prezidentskom paláci v Bratislave 17. septembra 2018. Foto: TASR - Pavol Zachar

Podľa europoslancov vyzerajú nový premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) a jeho vláda skutočne odhodlaní robiť zmeny, no zdá sa, že nevedia spraviť čiaru za minulosťou.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Delegáciu europoslancov počas návštevy Slovenska znepokojilo, že bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) sa spomína v súvislosti s únosom vietnamského podnikateľa aj motorkárskym gangom Noční vlci. Nepozdáva sa im tiež, že ľudia, ktorí pre tlak verejnosti odišli zo svojich funkcií, sa dostávajú na iné dôležité pozície. Na utorkovej tlačovej konferencii to povedala šéfka delegácie Sophie in 't Veldová.

Podľa europoslancov vyzerajú nový premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) a jeho vláda skutočne odhodlaní robiť zmeny, no zdá sa, že nevedia spraviť čiaru za minulosťou. "Vidíme ľudí, ktorí odstúpili alebo boli prepustení a po niekoľkých mesiacoch vidíme tie isté tváre v iných rolách. Myslím si, že to nie je prospešná prax," uviedla in 't Veldová. Je podľa nej potrebné ukázať skutočné odhodlanie bojovať s korupciu. To podľa nej nespočíva len v prijímaní nových zákonov, je to aj o politickej kultúre.

Europoslanci tiež zdôraznili, že je "absolútne nevyhnutné", aby sa vyšetrila vražda novinára a jeho snúbenice. "Vnímam silné odhodlanie dotiahnuť vyšetrovanie vraždy do rýchleho a dobrého konca," vyhlásila in 't Veldová. Pochválila tiež, že slovenská demokracia a právny štát sú "veľmi odolné". Vidieť to podľa nej na niektorých ľuďoch v štátnej správe, ktorí sa ju snažia vylepšiť a stransparentniť.

In 't Veldová tiež zdôraznila, že návšteva europoslancov nie je o jednotlivých krajinách, ale integrite Európskej únie ako celku. Pridala tiež konkrétne odporúčanie pre EÚ - posilnenie roly Europolu. Ten podľa nej v súčasnosti nemá dostatočné nástroje ani prostriedky. "Keď je zločin medzinárodný a orgány činné v trestnom konaní lokálne, vytvárate raj pre gangsterov," vysvetlila.

Päť europoslancov sa počas svojej návštevy Slovenska stretlo s prezidentom SR Andrejom Kiskom, premiérom Pellegrinim, ministerkou vnútra Denisou Sakovou (Smer-SD), ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom (Most-Híd), prokurátormi, políciou, zástupcami Europolu, novinárov a mimovládnych organizácií. Slovensko navštívili aj v marci, po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.