Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Deň otvorených dverí v NR SR ponúkne návštevníkom viaceré novinky

Foto: TASR - Štefan Puškáš

Na pôde parlamentu bude tematická výstava s názvom 75 rokov spolu – 25 rokov vedľa seba. Prvýkrát tak verejnosť môže vidieť historické dokumenty parlamentarizmu za posledných 100 rokov.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Tematická výstava s názvom 75 rokov spolu – 25 rokov vedľa seba či väčší komfort nielen pre hendikepovaných občanov, aj pre rodiny s najmenšími deťmi budú patriť medzi tohtoročné novinky Dňa otvorených dverí (DOD) v Národnej rade (NR) SR. Parlament ich pre verejnosť tradične otvorí 1. septembra. TASR o tom informovala šéfka tlačového odboru Kancelárie NR SR Zuzana Čižmáriková.

"Pre Slovensko je 1. september veľmi dôležitý deň. Naši volení zástupcovia pred 26 rokmi prijali Ústavu Slovenskej republiky ako základ demokratického a nezávislého národného štátu Slovákov. Som úprimne rád, že práve v tento deň tisícky návštevníkov smerujú aj k nám na pôdu parlamentu a spoločne si formou otvorených brán zákonodarného zboru môžeme so cťou uctiť tak významný deň, ktorým je Deň Ústavy SR," zdôraznil predseda NR SR Andrej Danko.

Tento rok deň otvorených dverí podľa Čižmárikovej opäť prinesie novinky. "Na pôde parlamentu bude tematická výstava s názvom 75 rokov spolu – 25 rokov vedľa seba. Prvýkrát tak verejnosť môže vidieť historické dokumenty, ktoré sa tiahli parlamentarizmom za posledných 100 rokov," priblížila.

Novinkou DOD, počas ktorého parlament každoročne navštívi okolo 20.000 ľudí, bude aj väčší komfort nielen pre hendikepovaných občanov, ale aj pre rodiny s najmenšími deťmi. Prehliadka Národnej rady SR je prispôsobená tak, aby ju mohli absolvovať aj hendikepovaní občania a možnosť otvorených dverí parlamentu využijú i nevidiaci a slabozrakí, pre ktorých Kancelária NR SR pripravila samostatnú prehliadku. "Zároveň sme pripravili aj priestor pre rodiny s deťmi, vytvorili sme detský kútik, kde si môžu tí najmenší oddýchnuť a zahrať sa. Rovnako je vytvorená aj zóna pre potreby mamičiek s najmenšími deťmi," povedal vedúci Kancelárie NR SR Daniel Guspan.

Podľa Čižmárikovej budú pre návštevníkov pripravené aj prezentácie pyrotechnikov, výbavy zdravotníkov či špeciálnych jednotiek, ukážka zbraní, historických uniforiem i záchranárskych psov. "Podrobný program Kancelária Národnej rady SR zverejní už nasledujúci týždeň," uzavrela šéfka tlačového odboru.