Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Dlhoročný predseda KBS, emeritný biskup František Tondra dnes umrel

Foto: TASR/Henrich Mišovič

František Tondra sa narodil 4. júna 1936 v Spišských Vlachoch. Za diecézneho biskupa Spišskej diecézy bol menovaný 26. júla 1989.

Bratislava 3. mája (TASR) - V košickej nemocnici dnes predpoludním umrel vo veku 76 rokov spišský emeritný biskup Mons. František Tondra. Pre TASR to povedal hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Jozef Kováčik.

"Umrel dlhoročný predseda KBS a emeritný spišský biskup František Tondra. Zomrel po ťažkej chorobe dnes predpoludním v košickej nemocnici. Ohľadom obradu budeme verejnosť informovať v najbližších hodinách," uviedol Kováčik.

Pohrebné obrady zosnulého spišského biskupa Mons. Františka Tondru sa uskutočnia vo štvrtok 10. mája v Spišskej Kapitule, informovala dnes Spišská diecéza a Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS).

Obrady sa začnú 10. mája o 10.00 h pohrebnou svätou omšou v Katedrále sv. Martina v Spišskej Kapitule. Hlavným celebrantom bude košický arcibiskup a metropolita Mons. Bernard Bober. Po svätej omši uložia pozostatky biskupa Františka Tondru na cintoríne v Spišskej Kapitule.

Ľútosť nad úmrtím biskupa Františka Tondru vyjadril dnes aj premiér SR Robert Fico, ktorý ho osobne poznal a vyzdvihol jeho osobnosť.

K úmrtiu Mons. Tondru sa dnes vyjadrili a ocenili jeho prínos pre cirkev a spoločnosť aj podpredseda NR SR Ján Figeľ a rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku Tadeusz Zasepa.

František Tondra sa narodil 4. júna 1936 v Spišských Vlachoch (okres Spišská Nová Ves). V roku 1957 maturoval na Jedenásťročnej strednej škole v Spišskej Novej Vsi. Teologické vzdelanie absolvoval v období 1957-1962 na Rímskokatolíckej cyrilo-metodskej bohosloveckej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Štúdium ukončil 1. júla 1962 kňazskou vysviackou. Potom pôsobil ako kaplán v Levoči (1970-1983), Tvrdošíne (1983-1987) a Levoči (1987-1989), kde bol od roku 1989 dekanom. Za spišského diecézneho biskupa ho vymenovali 26. júla 1989.

František Tondra získal v roku 1978 doktorát z teológie na Rímskokatolíckej cyrilo-metodskej bohosloveckej fakulte UK v Bratislave, pričom v rokoch 1978-1983 bol odborným asistentom morálnej teológie a v období 1990-1995 prednášal aj kresťanskú teológiu na Teologickom inštitúte Rímskokatolíckej cyrilo-metodskej bohosloveckej fakulty UK v Spišskej Kapitule - Spišskom Podhradí.

Na docenta sa habilitoval 12. júla 1993. Prezident SR Michal Kováč ho 12. decembra 1997 menoval za profesora v odbore teológia na základe odporúčania vedeckej rady Rímskokatolíckej cyrilo-metodskej bohosloveckej fakulty UK v Bratislave. Dňa 9. septembra 1989 ho konsekroval (uvedenie do úradu diecézneho biskupa) Jozef kardinál Tomko za biskupa a 23. apríla 1990 sa stal podpredsedom Biskupskej konferencie ČSFR. V dňoch 11.-12. júna 1991 sa na zasadnutí Biskupskej konferencie ČSFR v Olomouci stal jej predsedom.

Od 4. mája 1993 bol predsedom Konferencie biskupov Slovenska (KBS). Predsedom KBS bol s prestávkami do 28. októbra 2009.

Mons. prof. ThDr. František Tondra sa zaslúžil o znovuobnovenie Kňazského seminára biskupa Jána Vojtaššáka v Spišskej Kapitule ako i o vznik Katolíckej univerzity v Ružomberku. Pri pastoračnej a pedagogickej činnosti sa venoval riešeniu závažných problémov morálnej teológie a kresťanskej sociológie. Ako predseda Konferencie biskupov Slovenska reprezentoval na rôznych vedeckých medzinárodných seminároch a sympóziách nielen katolícku cirkev, ale celú Slovenskú republiku. Ako prvý biskup Slovenska pozval na pastoračnú návštevu Levoče v roku 1995 vtedajšieho pápeža Jána Pavla II.

Prezident SR Rudolf Schuster udelil 1. januára 2003 Mons. prof. ThDr. Františkovi Tondrovi štátne vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne významné zásluhy o duchovný rozvoj Slovenskej republiky.

Bývalý predseda Konferencie biskupov Slovenska a emeritný biskup spišskej diecézy František Tondra absolvoval v apríli 2012 komplikovanú operáciu srdca v košickom Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH).