Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Do parlamentu nejdeme robiť chaos , tvrdí Matovič

Foto: TASR/Peter Kollár

Obyčajní chcú vlastný klub, zástupcu v poslaneckom grémiu, a nie 16 bezprizorných neorganizovaných nezávislých poslancov.

Bratislava 12. marca (TASR) - OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti nejdú do parlamentu robiť chaos. Tvrdí to ich líder Igor Matovič. Obyčajní chcú vlastný klub, zástupcu v poslaneckom grémiu, a nie 16 bezprizorných neorganizovaných nezávislých poslancov. Nezávislosť si chcú uchovať pri hlasovaní.

"Keď chceme s tým naším ostrovčekom slobody viesť adekvátny boj s ostatnými stranami a obhájiť si miesto pod slnkom, musíme sa správať konštruktívne, zodpovedne a v niektorých veciach aj organizovane. Ale organizovane neznamená, že si budeme všetci nalievať rovnaký rozum do hlavy. Musíme si vymieňať informácie," povedal pre TASR Matovič.

Poslanecký klub si chcú obyčajní vytvoriť aj z čisto praktických dôvodov. "Keď vytvoríte klub, dáva vám to istý komfort, že si máte kam zavesiť kabát, napríklad. A tiež si ho chceme založiť, aby sme mali zástupcu v poslaneckom grémiu a vedeli o veciach, ktoré sa v parlamente dejú," vysvetlil.

Matovičove slová o založení klubu potvrdil aj Mikuláš Huba, ktorý sa na kandidátke OBYČAJNÝCH ĽUDÍ a nezávislých osobností dostal do parlamentu. "Predbežne sme dohodnutí, že vytvoríme spoločný klub. V prvom kroku je dobré pokúsiť sa o spoluprácu," povedal pre TASR s tým, že on ako nezávislá osobnosť ale mieni klásť dôraz na svoju nezávislosť. Matovič neustále pripomína, že nebude svojich poslancov nútiť hlasovať inak ako podľa vlastného svedomia a presvedčenia.

OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti získali v sobotňajších parlamentných voľbách 8,55 percenta hlasov, čo znamená, že ich volilo 218.537 ľudí. V Národnej rade SR im patrí 16 mandátov.