Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Doplňujúce voľby starostov a poslancov 4. 4. 2020 budú v 14 obciach

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Doplňujúce voľby sa vyhlasujú, ak sa v niektorej obci nekonali, alebo ak zanikol mandát poslanca či starostu bez náhradníka.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sa uskutočnia v sobotu 4. apríla 2020. Vyplýva to z rozhodnutia predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS), ktoré je zverejnené na portáli právnych predpisov.

Rozhodnutie o opakovaných voľbách sa týka 14 obcí v šiestich samosprávnych krajoch. Starostu budú voliť obyvatelia Ivanky pri Dunaji v Bratislavskom kraji, Kuklova a Hrnčiaroviec nad Parnou v Trnavskom kraji, voľba starostu sa má uskutočniť aj v obciach Malé Borové a Abramová v Žilinskom kraji a tiež východoslovenských obciach Ondavka, Klčov, Remeniny (Prešovský kraj), Drienovec, Kaluža a Harichovce (Košický kraj).

V Ondavke majú voliť aj poslancov obecného zastupiteľstva, o pridelení poslaneckého mandátu rozhodnú aj voliči v opakovaných voľbách v Abramovej, Slovenskom Pravne, Turčianskom Ďure v Žilinskom kraji a Trebušovciach v Banskobystrickom kraji.

Doplňujúce voľby sa vyhlasujú, ak sa v niektorej obci nekonali, alebo ak zanikol mandát poslanca či starostu bez náhradníka. Zákon tiež stanovuje, že voľby sa zopakujú, ak ich vyhlásil Ústavný súd SR za neplatné.