Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

E. Červeňáková: Zdravotné sestry na Slovensku skutočne chýbajú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Červeňáková tvrdí, že nedostatok sestier je reálnym a vážnym problémom a v súčasnosti sa to potvrdzuje pri riešení situácie v Národnom onkologickom ústave (NOÚ).

Bratislava 27. apríla (TASR) – Zdravotné sestry na Slovensku skutočne chýbajú, tvrdí to poslankyňa NR SR Elena Červeňáková (OĽaNO). Upozornila, že vláda v programovom vyhlásení opakovane deklarovala, že pacient je pre ňu na prvom mieste a zdravotníci by mali byť spravodlivo a transparentne odmeňovaní, no nedostatok sestier až doteraz vytrvalo popierala.

Červeňáková tvrdí, že nedostatok sestier je reálnym a vážnym problémom a v súčasnosti sa to potvrdzuje pri riešení situácie v Národnom onkologickom ústave (NOÚ). "Je zarážajúce, že ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) pristupuje ku kontroverznému návrhu, ako riešiť nedostatok sestier v tomto ústave, cestou ich 'zapožičania' z Univerzitnej nemocnice v Bratislave, pričom aj toto zariadenie dlhodobo bojuje s ich nedostatkom," upozornila Červeňáková, podľa ktorej si Kalavská od tejto pomoci sľubuje zníženie čakacích lehôt na operácie. Poslankyňa sa pýta, či je desaťpercentné navýšenie miezd zo sociálneho balíka pre ne dostatočnou motiváciou.

Aj tieto zásadné nedostatky majú podľa Červeňákovej za dôsledok to, že sestry opúšťajú slovenské zdravotníctvo a odchádzajú za prácou do zahraničia, kde sú adekvátne ohodnotené. "Nehovoriac o situácii vo vychovávaní nových pracovníkov v zdravotníckych profesiách, o ktoré už mladí ľudia stratili záujem," doplnila poslankyňa.

Ministerka zdravotníctva v stredu (25.4.) po rokovaní vlády uviedla, že v najbližšej dobe by sa mohli znížiť čakacie lehoty na operácie. Poznamenala, že pomoc NOÚ prisľúbili sestry z ARO oddelení nemocníc v pôsobnosti rezortu. "V máji by sa tak na ARO v NOÚ malo urobiť o desať až 15 operácií viac, pričom mám na mysli vážne a nie bežné zákroky," vysvetlila Kalavská.