Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

E. Kukan sa zastal I. Gašparoviča: Nie je prvý, ktorému sa to stalo

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Spôsob, ako sa niečomu podobnému vyhnúť v budúcnosti, vidí Kukan v dôkladnej príprave na každú návštevu a preštudovaní podkladov, ktoré píšu odborníci.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Situácia, do ktorej sa počas svojej oficiálnej návštevy v Bosne a Hercegovine (BaH) dostal slovenský prezident Ivan Gašparovič, sa hlavám štátov stáva. Na tlačovej konferencii to dnes uviedol europoslanec za SDKÚ-DS Eduard Kukan.

"Nie je to len slovenská špecialita, že v snahe povedať niečo dobré a povzbudzujúce sa to nepodarí," dodal. Kukan nepochybuje o tom, že to náš najvyšší ústavný činiteľ myslel dobre, aj keď to v konečnom dôsledku tak nevyznelo.

Spôsob, ako sa niečomu podobnému vyhnúť v budúcnosti, vidí Kukan v dôkladnej príprave na každú návštevu a preštudovaní podkladov, ktoré píšu odborníci. "Hovoriť toľko, koľko treba a nepúšťať sa ďalej do vytvárania nejakých konštrukcií," ozrejmil.



Na následné vysvetľovanie vzniknutej situácie sú podľa neho školení diplomati. Slovenský veľvyslanec v BaH Miroslav Mojžita je podľa neho veľmi skúsený diplomat, pričom nepochybuje o tom, že Bakirovi Izetbegovičovi podal uspokojujúce stanovisko. Člen Predsedníctva BaH Izetbegovič totiž požiadal Mojžitu o stretnutie, na ktorom mu mal objasniť výroky Gašparoviča, ktoré odzneli na stredajšej (28.11.) tlačovej konferencii v Banja Luke. "Vždy treba opakovať, že Slovensko je za udržanie celistvosti BaH a že jej pomáha v jej integračných ambíciách," podčiarkol europoslanec.

Upozornil na fakt, že ide o federáciu so zložitou štátnou štruktúrou, pričom vyhlásenia všetkých politikov, ktorí ju navštívia, sa starostlivo monitorujú v Európe aj v Bruseli. "Z tohto pohľadu som očakával omnoho zdržanlivejšie stanovisko pána prezidenta v tejto otázke," poznamenal predseda delegácie Európskeho parlamentu pre vzťahy s Albánskom, Bosnou a Hercegovinou, Srbskom, Čiernou Horou a Kosovom.