Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Eduard Kukan kandidovať v prezidentských voľbách nebude

Eduard Kukan Foto: TASR

Doteraz jediným oficiálnym kandidátom na post najvyššieho predstaviteľa štátu v roku 2014 je zakladateľ Dobrého anjela a finančník Andrej Kiska.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Europoslanec za SDKÚ-DS Eduard Kukan nebude kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2014. Potvrdil to na dnešnej tlačovej konferencii. "Raz som to skúsil, ponúkol som všetky skúsenosti, všetko, čo viem, nevyšlo to. Raz stačilo," podotkol.

Vtedajšieho ministra zahraničných vecí v roku 2004 v boji o prezidentské kreslo podporovala SDKÚ-DS. Keďže vtedajšia koalícia sa nedohodla na spoločnom kandidátovi, tak KDH a SMK lobovali v prvom kole za Františka Mikloška. Ani jeden z nich sa do druhého kola volieb neprebojoval. Stretli sa v ňom Vladimír Mečiar s 32,7-percentnou podporou a Ivan Gašparovič s 22,3 percentami. Až tretí skončil Eduard Kukan (22,09 percenta).



Doteraz jediným oficiálnym kandidátom na post najvyššieho predstaviteľa štátu v roku 2014 je zakladateľ Dobrého anjela a finančník Andrej Kiska. Súčasný prezident kandidovať nemôže, lebo Ústava SR tretie volebné obdobie hlave štátu neumožňuje. Opozičné strany deklarujú ambíciu nájsť spoločného kandidáta. Čestný predseda KDH Ján Čarnogurský už začal so zbieraním podpisov, keďže nebude kandidovať s podporu materského hnutia.