Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Eduard Kukan si nevie predstaviť spoločnú európsku vládu

Poslanec Európskeho parlamentu Eduard Kukan. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Je však toho názoru, že únia má mať v závažných zahraničnopolitických otázkach jednotné stanovisko.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Jednotlivé členské štáty Európskej únie sa ani v budúcnosti úplne nevzdajú vlastných rozhodovacích právomocí v oblasti zahraničnej politiky. "Cieľom je, aby budúca posilnená Európa mala ministra zahraničných vecí Európy, ale určite to nezotrie zodpovednosť jednotlivých členských štátov za činnosť veľvyslanectiev," uviedol pre TASR europoslanec za SDKÚ-DS Eduard Kukan.

Na to, ako to bude nakoniec rozdelené, si podľa neho treba počkať, osobne si však nevie predstaviť iba spoločnú európsku vládu a že by jednotlivé štáty nemali svojich predstaviteľov. "Boli by sme sami proti sebe," upozornil a poukázal na prípad Bezpečnostnej rady Organizácie spojených národov (OSN). Tá má piatich stálych členov, medzi nimi sú Veľká Británia a Francúzsko. "Ak by bola EÚ vnímaná ako jeden hráč, tak by sme prišli o dve miesta, takže v tomto prípade treba postupovať aj trošku takticky," domnieva sa europoslanec.

Je však toho názoru, že únia má mať v závažných zahraničnopolitických otázkach jednotné stanovisko. "V niektorých sa to ešte stále nedarí," podotkol. Príkladom je aj štvrtkové (29.11.) hlasovanie vo Valnom zhromaždení (VZ) OSN o zmene štatútu Palestíny. Na spoločnom postupe sa európska dvadsaťsedmička nedohodla napriek dlhým a intenzívnym rokovaniam. "Keby bola Európa jednotná, má silnejší hlas. K tomu hádam spejeme. Ale ešte tam nie sme, a to bez ohľadu na to, že máme spoločnú predstaviteľku EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Bude treba ešte mnoho úsilia na to, aby všetky štáty pristupovali k niektorým veciam z európskeho hľadiska a nie zo svojho vlastného," podčiarkol Kukan.